Σιτάρι: Μικρότερη συγκομιδή στον Καναδά λόγω ξηρασίας

Οι Καναδοί αγρότες θα συγκομίσουν λιγότερο σιτάρι από ό,τι αναμενόταν, αφού οι ξηροθερμικές συνθήκες σε ορισμένα μέρη  συρρίκνωσαν τις αποδόσεις, όπως έδειξε κυβερνητική έκθεση την Τρίτη.

Η ξηρασία αναμένεται να στείλει τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού για τους μεγάλους εξαγωγείς στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, όπως έδειξε ανάλυση του Reuters.

Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και ο μεγαλύτερος αποστολέας κανόλα, το οποίο χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για την παραγωγή φυτικών ελαίων.

Η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά εκτιμά ότι η παραγωγή σιταριού ανήλθε σε 29,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, που είναι η δεύτερη χαμηλότερη των τελευταίων οκτώ ετών και μειωμένη κατά 14% σε σχέση με πέρυσι. Η εκτίμηση έπεσε κάτω από τη μέση προσδοκία του κλάδου για 30,4 εκατομμύρια τόνους σε έρευνα του Reuters.

"Είμαστε σημαντικά μειωμένοι. Βλέπουμε μια σύσφιξη (των προμηθειών) στους μεγάλους εξαγωγείς", δήλωσε ο Bruce Burnett, διευθυντής αγορών και καιρού στην MarketsFarm.

Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε περιοχές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας αντιμετωπίζουν απώλειες στις καλλιέργειες, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαπλώνονται σε μια ασυνήθιστα μεγάλη γεωγραφική περιοχή, καθιστώντας την παραγωγή τροφίμων όλο και πιο ευάλωτη.

Η παραγωγή ανοιξιάτικου σιταριού, που χρησιμοποιείται για την αρτοποιία, φαίνεται ότι θα μειωθεί κατά 14,5% σε 22,1 εκατομμύρια τόνους. Η συγκομιδή σκληρού σιταριού, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζυμαρικών, αναμένεται να μειωθεί κατακόρυφα κατά 26% σε 4,3 εκατομμύρια τόνους.

Οι αγρότες αναμένεται να παράγουν 17,6 εκατομμύρια τόνους κανόλα, μειωμένους κατά 6% σε σχέση με πέρυσι. Θα είναι η δεύτερη μικρότερη σοδειά κανόλα στον Καναδά εδώ και εννέα χρόνια.

Η μέση εμπορική εκτίμηση ήταν 17,4 εκατομμύρια τόνοι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ICE Canada για τον Νοέμβριο για το canola διεύρυναν τα κέρδη τους μετά την έκθεση, σημειώνοντας άνοδο 0,6%.

Η παραγωγή βρώμης φαίνεται ότι θα μειωθεί περισσότερο από 50% σε 2,4 εκατομμύρια τόνους, τη μικρότερη παραγωγή του Καναδά από το 1991.

Η StatsCan βασίζει τις εκτιμήσεις της σε δορυφορικά και αγροκλιματικά δεδομένα στις 31 Ιουλίου, πριν πραγματοποιηθεί μεγάλο μέρος της συγκομιδής. Θα δημοσιεύσει νέες εκτιμήσεις στις 14 Σεπτεμβρίου χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις 31 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις