Κρητικό κυνηγόσκυλο δίνει στην Ελλάδα την 1η θέση στην Παγκόσμια Έκθεση Σκύλων

Ένα κρητικό κυνηγόσκυλο (Κρητικός Λαγωνικός) με το όνομα "Περιστέρης" μόλις ξεπέρασε ένα τεράστιο εμπόδιο για να αναγνωριστεί διεθνώς η αρχαία ράτσα του.

Διαγωνιζόμενος στην Παγκόσμια Έκθεση Σκύλων 2023 της FCI Federation Cynologique Internationale στη Γενεύη, ο «Χανιώτης κυνηγός» έκανε περήφανη την Κρήτη και την Ελλάδα, καθώς έγινε ο πρώτος της αρχαίας φυλής του που συμμετέχει στην Παγκόσμια Έκθεση Μορφολογίας 2023.

Ο "Περιστέρης", ένας αρσενικός Κρητικός Λαγωνικός που ανήκει στον Γιάννη Περράκη από τα Χανιά, όχι μόνο συμμετείχε, αλλά πήρε και πολλά πολυπόθητα βραβεία από την έκθεση στην Ελβετία. 

Με χειριστή τον πρόεδρο της Λέσχης Κρητικών Κυνηγόσκυλων Ηρακλείου, Νίκο Ανετάκη, ο "Περιστέρης" βραβεύτηκε με το "1ο", το "Best Adult Male", το "Best of Breed" και το "Geneva World Cup Winner 2023" από τον διάσημο Λιθουανό κριτή Ramune Kazlauskaite.

Το κρητικό κυνηγόσκυλο χρονολογείται σχεδόν 6.000 χρόνια πριν

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Κρητικό Κυνηγόσκυλο είναι μια πρωτόγονη φυλή που χρονολογείται σχεδόν 6.000 χρόνια πίσω. 

Περιζήτητο και εκτρεφόμενο σε μυστικότητα και απομόνωση στην Κρήτη κατά τη διάρκεια των αιώνων, αυτός ο σπάνιος συνδυασμός κυνηγόσκυλου όρασης και όσφρησης ανέπτυξε απαράμιλλη ευκινησία και αντοχή στο σκληρό περιβάλλον του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας. 

Γνωστός από τους λάτρεις του ως "ζωντανός θρύλος", ο Κρητικός Λαγωνικός είναι ο καλύτερος κυνηγός λαγού στον κόσμο.

Ο Νίκος Ανετάκης μίλησε στο greekreporter.com για τη συνολική εμπειρία στη Γενεύη. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μετά τον αγχωτικό αγώνα, ο κτηνοτρόφος Cretan Hound εντυπωσιάστηκε πολύ με τη Γενεύη. 

«Την πρώτη βραδιά που περπατούσα στον Περιστέρη στη Γενεύη, έμεινα έκπληκτος από τα καθαρόαιμα σκυλιά που περπατούσαν στο δρόμο με τους ιδιοκτήτες τους. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν λόγω του World Dog Show, αλλά δεν ήταν αυτό» είπε και πρόσθεσε «Υπήρχαν επίσης οικογένειες και απλοί πολίτες της χώρας που περπατούσαν με τα σκυλιά τους. Δεν περίμενα οι συνθήκες και οι άνθρωποι να μας βοηθήσουν τόσο πολύ για να απελευθερώσουμε αυτό το άγχος».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο «Περιστέρης» εντυπωσίασε τους κριτές και τους θεατές με τους καλούς τρόπους, την ηρεμία και την ευφυΐα για την οποία είναι γνωστή η ράτσα. Ο Γιάννης Περράκης, που δεν μπορούσε να ταξιδέψει στη Γενεύη, είπε για την απόδοση του σκύλου του. 

«Χάρηκα για αυτή την επιτυχία και συγχαρώ τον Νίκο για τις προσπάθειές του να αναδείξει τη φυλή. Το ταξίδι προς τη διεθνή αναγνώριση συνεχίζεται. Αυτό είναι μόνο η αρχή."

Δυστυχώς, η αρχαιότερη κυνηγετική φυλή της Ευρώπης δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί διεθνώς. Μια από τις πιο σπάνιες ράτσες στον κόσμο, τα σκυλιά αναγνωρίστηκαν από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ) το 2003. 

Στη συνέχεια αναγνωρίστηκαν στη Γερμανία, όπου είναι περιζήτητα για τις μοναδικές τους ικανότητες στο κυνήγι και την ευκινησία τους. Αυτή η Παγκόσμια Έκθεση Σκύλων είναι ένα τεράστιο βήμα προς τη διεθνή αναγνώριση αυτής της πρωτόγονης φυλής.

Ο Ανετάκης, ο συνάδελφός του Χάρης Αρβανίτης και ο «Περιστέρης» βοήθησαν να εμφανιστούν στη Γενεύη από πολλούς φορείς και άτομα, όπως ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (ΚΟΕ), η Α' Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου (ΑΚΟΚΔ κ.α.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις