Ρωσικό πλοίο που μεταφέρει 55.000 τόνους σιταριού θα φθάσει στο Πακιστάν την επόμενη εβδομάδα

Το πρώτο πλοίο, που μεταφέρει 55.000 τόνους σιταριού, αναχώρησε από τη Ρωσία και αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Καράτσι στις 8 Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενο από ένα δεύτερο πλοίο, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο Πακιστάν στις 14 Σεπτεμβρίου.

Οι εισαγωγείς επιβεβαίωσαν ότι έχουν ήδη αγοραστεί 400.000 τόνοι σιταριού. Ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να εισάγει συνολικά 0,9 εκατομμύρια τόνους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί στο Καράτσι, όπου οι αλευρόμυλοι δυσκολεύονται να προμηθευτούν σιτάρι. 

Οι τοπικές τιμές προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη αναφέρει την άφιξη ρωσικού πλοίου που μετέφερε ιδιωτικά εισαγόμενο σιτάρι. Παρά την ευρεία αναφορά, η είδηση μεταφέρθηκε ανακριβώς. 

Σύμφωνα με τις συνομιλίες μας με μέλη της εμπορικής κοινότητας, η παραπληροφόρηση διαδόθηκε για να σταθεροποιηθούν οι τιμές της αγοράς, η στρατηγική ήταν ανεπιτυχής.

Επιπλέον, η πρόσφατη εντολή εισαγωγής δεν αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές του αλεύρου σίτου, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 130% σε ετήσια βάση, καθώς το έλλειμμα στα αποθέματα των αλευρόμυλων υπερβαίνει κατά πολύ την ποσότητα σίτου που σχεδιάζει να εισάγει η κυβέρνηση.

Αρκετοί αλευρόμυλοι έχουν εμπλακεί σε κερδοσκοπία σίτου και έχουν καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες να υπονομεύσουν τις ιδιωτικές εισαγωγές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 

Η προσωρινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αντισταθεί σταθερά σε κάθε μορφή πίεσης και κακόβουλων συμβουλών για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια των πολιτών της.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν έναν νέο κατάλογο ιδιοκτητών αλευρόμυλων και αποθησαυριστών από το Rahim Yar Khan και το Bahawalnagar που εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση σιταριού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα αυτά, που ασκούν επιρροή τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε επαρχιακό επίπεδο, σκόπευαν να διακόψουν τις εισαγωγές σιταριού μέσω μιας χούφτας μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Τα ίδια άτομα εμπλέκονται επίσης στην τεχνητή διόγκωση των τιμών του σιταριού στην αγορά. Κατά συνέπεια, ο Υπουργός Τροφίμων Punjab, Zaman Vito, απέλυσε τον Περιφερειακό Ελεγκτή Τροφίμων Rawalpindi, Sufian Awan, επικαλούμενος ισχυρισμούς για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις