Νέο κρούσμα λύσσας

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων ενημερώνει ότι διαπιστώθηκε η εμφάνιση κρούσματος λύσσας σε περιοχή του Δήμου Ελασσόνας, η οποία καθορίστηκε ως εστία λύσσας με την αρ. πρωτ. 1079/26-2-2014 απόφαση Περιφέρειας Θεσσαλίας. Για το λόγο αυτό προκύπτει επιτακτική και άμεση ανάγκη δημιουργίας φραγμού προστασίας ως προς τη νόσο και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας στη Π.Ε. Μαγνησίας.

Ειδικότερα ενημερώνει :
1ον) Τους κτηνοτρόφους για άμεσο εμβολιασμό και σήμανση των ποιμενικών σκύλων τους για την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου στους ίδιους και τα ζώα τους. Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσία σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των κτηνοτρόφων στην ανωτέρω υποχρέωση δεν θα εκδίδουν στο εξής άδειες διακίνησης για τα ζώα τους,
2ον) Τους κάτοχους κυνηγητικών σκύλων όπως προβούν άμεσα σε εμβολιασμό και σε σήμανση των ζώων τους,
3ον) Τους Δήμους: για τον άμεσο εμβολιασμό και σήμανση των αδέσποτων σκύλων και γατών ηλικίας αυτών των 3μηνων,
4ον) Τα Φιλοζωικά Σωματεία για την άμεση κινητοποίησή τους, σε συνεργασία με τους Δήμους για τον εμβολιασμό και σήμανση των αδέσποτων σκύλων και γατών.
5ον) Τους ιδιώτες κτηνιάτρους για την υποχρέωσή τους να κοινοποιούν άμεσα τις κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές για κάθε ύποπτο περιστατικό λύσσας.
     
Επισημαίνεται ότι η μη τήρηση των ανωτέρω μέτρων, που λαμβάνονται κατ΄εφαρμογή της ως άνω σχετικής απόφασης του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας επισύρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 23 του ν. 248/1914 (Α΄110), όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 13 του ν. 2538/1997 (Α΄242), καθώς και των άρθρων 20 και 21 του Ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014.
   


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις