Ουκρανία: Απειλεί με νομικές ενέργειες την ΕΕ εάν συνεχιστούν οι περιορισμοί των σιτηρών

Η Ουκρανία απειλεί να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των Βρυξελλών και των χωρών μελών της ΕΕ, εάν δεν άρουν τους περιορισμούς στις γεωργικές εξαγωγές της προς το μπλοκ αυτό το μήνα.

Οι εξαγωγές σιτηρών της χώρας -το κύριο εμπορικό της αγαθό- απαγορεύονται επί του παρόντος από τις αγορές της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και τριών άλλων χωρών της ΕΕ βάσει μιας συμφωνίας που συνήφθη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα φέτος για την προστασία των γεωργών από την εισροή φθηνότερων προϊόντων από τον εμπόλεμο γείτονά τους.

Η υπερπληθώρα, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό των παραδοσιακών εξαγωγικών οδών της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα, έχει μπει σφήνα μεταξύ της Ουκρανίας και των ανατολικών μεθοριακών κρατών της ΕΕ, τα οποία ήταν από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της στρατιωτικής αντεπίθεσης του Κιέβου.

Οι περιορισμοί, που έχουν ήδη παραταθεί μία φορά, πρόκειται να λήξουν στις 15 Σεπτεμβρίου. Εν μέσω εικασιών ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen θα τους αφήσει να λήξουν, η Πολωνία και η Ουγγαρία απείλησαν να επιβάλουν τις δικές τους μονομερείς απαγορεύσεις εισαγωγών, κατά παράβαση των κοινών εμπορικών κανόνων του μπλοκ.

"Με πλήρη σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς την Πολωνία, σε περίπτωση θέσπισης οποιασδήποτε απαγόρευσης μετά τις [15 Σεπτεμβρίου], η Ουκρανία θα προσφύγει κατά της Πολωνίας και της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου", δήλωσε στο POLITICO ο Taras Kachka, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας.

Το Κίεβο έχει υποστηρίξει ότι οι περιορισμοί παραβιάζουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Ουκρανίας από το 2014.

Τα σχόλια του Kachka υποστήριξαν μια προειδοποίηση αυτή την εβδομάδα από τον Igor Zhovka, ανώτερο σύμβουλο του προέδρου Volodymyr Zelenskyy. Εάν οι Βρυξέλλες δεν αναλάβουν δράση κατά των χωρών που παραβιάζουν την εμπορική συμφωνία, το Κίεβο "επιφυλάσσεται να επιλέξει νομικούς μηχανισμούς για το πώς θα απαντήσει", δήλωσε ο Zhovka στο Interfax-Ukraine.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Κίεβο επιφυλάσσεται να κινήσει διαδικασία διαιτησίας στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ ή να προσφύγει στον ΠΟΕ.

"Δεν σκοπεύουμε να προβούμε σε άμεσα αντίποινα, δεδομένου του πνεύματος φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ", εξήγησε ο Κάτσκα. Αλλά, πρόσθεσε, η συστημική απειλή για τα ουκρανικά συμφέροντα "μας αναγκάζει να προσφύγουμε στην υπόθεση αυτή στον ΠΟΕ".

Προειδοποίηση κρίσης

Ο επιθετικός πόλεμος και η μερική κατοχή της Ρωσίας έχουν μειώσει την παραγωγή σιτηρών της Ουκρανίας στο μισό, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον πόλεμο, ενώ η απόσυρση της Μόσχας τον Ιούλιο από μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επιτρέπει την ασφαλή διέλευση ορισμένων θαλάσσιων εξαγωγών έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι οι διάδρομοι εξαγωγής που υποστηρίζονται από την ΕΕ δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

Ο επίτροπος γεωργίας του μπλοκ, Janusz Wojciechowski, αγωνίστηκε να εξηγήσει στους ευρωπαίους νομοθέτες σε ακρόαση την Πέμπτη πώς οι Βρυξέλλες θα χειριστούν την κατάσταση μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Wojciechowski, ο οποίος είναι Πολωνός, φάνηκε επίσης να συμπάσχει με τη δεξιά κυβέρνηση στη Βαρσοβία, η οποία έχει προσκολληθεί στη μάχη για τα ουκρανικά σιτηρά ως θέμα προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των γενικών εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου, στις οποίες επιδιώκει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία.

Οι περιορισμοί θα πρέπει να παραταθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους- διαφορετικά "θα έχουμε και πάλι μια τεράστια κρίση στα πέντε κράτη μέλη της πρώτης γραμμής", δήλωσε ο Wojciechowski, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η προσωπική του θέση και όχι αυτή του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Η απόφαση της Επιτροπής τον Απρίλιο να περιορίσει τις εισαγωγές στις πέντε χώρες, η οποία συνοδεύτηκε από ένα πακέτο βοήθειας ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, συνάντησε την ευρεία αποδοκιμασία άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ και ευρωπαίων νομοθετών για υπονόμευση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς του μπλοκ.

Ο Kachka, σε γραπτά σχόλια που απέστειλε σε απάντηση σε ερωτήσεις του POLITICO, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αποκλίσεις τιμών ή σημαντική αύξηση της προσφοράς σιτηρών που θα δικαιολογούσαν την παράταση των περιορισμών στις εισαγωγές. Το Κίεβο είχε εμπλακεί σε "εποικοδομητική συνεργασία" με την Επιτροπή, τα πέντε κράτη μέλη, καθώς και με τη Μολδαβία, βασικό διαμετακομιστικό κόμβο για τις ουκρανικές εξαγωγές προς την ΕΕ.

"Πήραμε μεγάλη υποστήριξη για την εξασφάλιση καλύτερης διαμετακόμισης των εμπορευμάτων μέσω του εδάφους γειτονικών κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας", δήλωσε ο Κάτσκα. "Κατά τη διάρκεια [των] τελευταίων δύο μηνών προωθήσαμε σημαντικά τη συνεργασία με τη Ρουμανία για τη μεταφορά εμπορευμάτων από την Ουκρανία".
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις