Κομφούζιο: Εγκρίθηκαν 1,04 εκατ. ευρώ - Καθυστέρηση στην πληρωμή των αγροτών

Εγκρίθηκαν 1,04 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (Κομφούζιο)

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ενέκρινε ποσό ύψους 1.040.863,10 ευρώ για την καταβολή οικονομικών ενισχύσεων σε δικαιούχους αγρότες της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (Κομφούζιο)» του ΠΑΑ.

Η δράση αυτή αφορά την εφαρμογή της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων, η οποία βασίζεται στην εκπομπή τεχνητών φερομονών για να αποτραπεί η σύζευξη των εντόμων και η αναπαραγωγή τους. Η μέθοδος αυτή είναι φιλική προς το περιβάλλον και συμβάλλει στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Οι δικαιούχοι της δράσης είναι αγρότες που καλλιεργούν ροδακινιές, νεκταρινιές και βερικοκιές. Για να ενταχθούν στη δράση, οι αγρότες πρέπει να υποβάλουν αίτηση στήριξης και να συμμορφωθούν με ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η εφαρμογή της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης στα ενταγμένα αγροτεμάχια τους.

Οι δικαιούχοι αγρότες που έχουν υποβάλει αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της ετήσιας παράτασης της 1ης πρόσκλησης της δράσης, έχουν προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 για να υποβάλουν τα παραστατικά συμμόρφωσής τους. Για την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων για την 3η πρόσκληση, η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Καθυστέρηση στην πληρωμή των αγροτών

Η έγκριση της καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων είναι μια θετική εξέλιξη για την ελληνική γεωργία. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην πληρωμή των αγροτών που συμμετείχαν στην 1η Πρόσκληση του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ είναι ιδιαίτερα άδικη.

Οι παραγωγοί αυτοί έχουν κάνει σημαντικές πληρωμές για την εφαρμογή της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων, και τώρα αναγκάζονται να περιμένουν για να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται. Η καθυστέρηση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις καλλιέργειές τους.

Το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να διευθετήσει την κατάσταση και να καταβάλει τις πληρωμές στους δικαιούχους αγρότες.

Η δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (Κομφούζιο)» του ΠΑΑ είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στην ελληνική γεωργία. Η μέθοδος της σεξουαλικής σύγχυσης είναι μια αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος αντιμετώπισης των εχθρών των καλλιεργειών.

Η έγκριση της καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο η καθυστέρηση στην πληρωμή των αγροτών που συμμετείχαν στην 1η Πρόσκληση είναι ιδιαίτερα άδικη και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις καλλιέργειές τους. Το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να διευθετήσει την κατάσταση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις