Η διατροφική καταστροφή είναι ακόμα πιθανή

Η συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα δεν έφερε καμία πρόοδο στη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία θα επέτρεπε την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. 

Αυτό σημαίνει ότι η διατροφική κρίση που απειλεί τον κόσμο εξακολουθεί να είναι πιθανή.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού και καλαμποκιού στον κόσμο. 

Ο πόλεμος έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές της χώρας, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών των τροφίμων και σε κίνδυνο πείνας για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν προσπαθήσει να αποτρέψουν μια κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές σιτηρών. 

Ωστόσο, τα σχόλια των δύο πλευρών μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης αυξάνεται.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι παρεμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών και ότι χρησιμοποιεί τις ελλείψεις τροφίμων ως "όπλο". 

Η Ουκρανία, από την άλλη πλευρά, έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για την επιβολή αποκλεισμού στα λιμάνια της και για την καταστροφή των αποθεμάτων σιτηρών.

Η κατάσταση είναι αβέβαιη και η δυναμική της αγοράς μπορεί να αλλάξει δραματικά σε λίγους μήνες ή ίσως την επόμενη εβδομάδα, αφού ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτυπήσει (ή χάσει) τον στόχο του.

Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, η διατροφική κρίση είναι ακόμα πιθανή. 

Οι χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις