Μειώθηκαν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού κρέατος

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 η ΕΕ εξήγαγε λιγότερους χοίρους, χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα σε τρίτες χώρες σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 16% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι τρεις κύριοι εξαγωγείς χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. μείωσαν τις εξαγωγές τους. Η Ισπανία, η πρώτη χώρα εξαγωγών, με 32% του μεριδίου της αγοράς, σημείωσε πτώση 17%. Στη δεύτερη και Τρίτη θέση, η Ολλανδία και η Δανία αντίστοιχα, μείωσαν τις εξαγωγές τους κατά 13% και 23% αντίστοιχα. Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 20%. 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν αυτή την πτώση. Το κυριότερο είναι ότι ο σημαντικότερος αγοραστής ευρωπαϊκού κρέατος, η Κίνα, με μερίδιο 29% στις συνολικές εξαγωγές, μείωσε τη ζήτησή του.

Επηρέασε επίσης το γεγονός ότι οι τιμές στην ασιατική αγορά ήταν λιγότερο προσοδοφόρες από ό,τι στο παρελθόν και ο ισχυρός ανταγωνισμός από άλλους εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ και οι Βραζιλία, με πιο ελκυστικές τιμές.

Οι εξαγωγείς χοιρινού κρέατος, συμπεριλαμβανομένου των υποπροϊόντων, από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 14% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αυξήθηκαν κατά 181.200 τόνους σε 1,47ΜΤ σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Οργανισμού Εξαγωγών Κρέατος (USMEF).

Οι συναλλαγές με την Κίνα ήταν επίσης πολύ καλές. Η ποσότητα που αποστέλλεται εκεί αυήθηκε σχεδόν κατά ένα τέταρτο στους 275.400 τόνους. Επιπλέον, περίπου 10% περισσότερο χοιρινό πωλήθηκε στον Καναδά και τη Νότια Κορέα.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις