Η Πολωνία προτείνει επιδοτήσεις για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών

Η Πολωνία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) να δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό μέσο για τη στήριξη της μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους δήλωσε την Πέμπτη στο PAP ότι το θέμα τέθηκε σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ΕΚ για τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Η ανάγκη μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών από τη στεριά έχει τονιστεί από την αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες των ρωσικών επιθέσεων στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, σε μια προφανή προσπάθεια να διαταραχθεί η εξαγωγή σιτηρών μέσω θαλάσσης.

"Σύμφωνα με τον μηχανισμό που προτείνει η Πολωνία, οι εταιρείες μεταφορών θα μπορούσαν να λαμβάνουν επιδοτήσεις για κάθε τόνο σιτηρών που εξάγονται, κατά προτίμηση εκτός Ευρώπης", δήλωσε η Telus.

"Το θέμα είναι η τιμή", συνέχισε. "Εάν τα σιτηρά ταξιδεύουν τώρα από τη στεριά, πρέπει να βρείτε τα εργαλεία για να κινητοποιήσετε αυτούς που τα εμπορεύονται - δηλαδή τις εταιρείες. Να πιέσεις, να ενθαρρύνεις αυτές τις εταιρείες να διακινήσουν αυτό το σιτάρι. Να τις ενθαρρύνετε, ακόμη και οικονομικά, προκειμένου να το στείλουν στις χώρες που θα έχουν έλλειψη ή έχουν ήδη έλλειψη σιτηρών", εξήγησε.

Ο Telus δήλωσε ότι η Πολωνία θα "παίξει σκληρά" και θα συνεχίσει να θέτει το θέμα.

"Το συζήτησα με κάθε υπουργό της ΕΕ που συνάντησα - είτε οικοδομούμε την αλληλεγγύη, διότι αυτό ενεργεί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε κάνουμε τα δικά μας πράγματα και σταματάμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Πολωνία επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις της για παράταση της ισχύουσας απαγόρευσης των εισαγωγών τεσσάρων γεωργικών προϊόντων - σιτάρι, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη και ηλίανθος - από την Ουκρανία μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η Telus.

Τέσσερις άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, τάσσονται επίσης υπέρ της παράτασης της απαγόρευσης.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις