Η Κίνα ζητά από τους παραγωγούς λιπασμάτων να αναστείλουν τις εξαγωγές ουρίας

Η Κίνα ζήτησε από ορισμένους παραγωγούς λιπασμάτων να αναστείλουν τις εξαγωγές ουρίας μετά την άνοδο των εγχώριων τιμών, μια κίνηση που είναι πιθανό να περιορίσει τις προμήθειες και να ενισχύσει το κόστος για τους αγρότες σε βασικούς αγοραστές όπως η Ινδία.

Ορισμένοι μεγάλοι κινέζοι κατασκευαστές λιπασμάτων σταμάτησαν την υπογραφή νέων εξαγωγικών συμφωνιών από τις αρχές αυτού του μήνα μετά από κυβερνητική εντολή, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης. Ο περιορισμός ισχύει μόνο για την ουρία μέχρι στιγμής, είπαν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ουρίας στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Zhengzhou αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% σε μια περίοδο επτά εβδομάδων από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου, αλλά έκτοτε παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Οι τιμές υποχώρησαν σχεδόν 6% την Πέμπτη, σημειώνοντας κέρδη δύο ημερών.

Τα χαμηλά κινεζικά αποθέματα και οι υψηλότερες εξαγωγές είχαν συνδυαστεί για να ωθήσουν τις τιμές της ουρίας υψηλότερα, δήλωσε ο Chen Li, αναλυτής της Huatai Futures στο Guangdong. «Η χρήση λιπασμάτων σε καλλιέργειες όπως η σόγια και το καλαμπόκι το πρώτο εξάμηνο του έτους θα έπρεπε να έχει αυξηθεί λόγω της ζήτησης για άριστης ποιότητας προϊόντα μετά από ακραίες καιρικές συνθήκες», είπε.

 

Η Κίνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός και καταναλωτής ουρίας στον κόσμο και οποιαδήποτε σημαντική μείωση των εξαγωγών απειλεί να συσφίξει τις προμήθειες και να ανεβάσει τις παγκόσμιες τιμές. Μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγικών αγορών για τα θρεπτικά συστατικά των καλλιεργειών της χώρας είναι η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Μιανμάρ και η Αυστραλία.

Οι μετοχές των παραγωγών ουρίας της Κίνας έκλεισαν τη συνεδρίαση με πτώση μετά την έκθεση. Η κρατική China BlueChemical Ltd. υποχώρησε 1,5% ενώ η Sinofert Holdings Ltd. έχασε 1% στο Χονγκ Κονγκ. Στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, η Cangzhou Dahua Co. σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε σχεδόν δύο εβδομάδες, ενώ η Shandong Hualu Hengsheng Chemical Co. υποχώρησε 1,4%. 

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων δεν απάντησε αμέσως σε φαξ που ζητούσαν σχόλια.

Τουλάχιστον ένας παραγωγός έχει ήδη ανακοινώσει δημόσια σχέδια για μείωση των εξαγωγών λιπασμάτων. Η CNAMPGC Holding Co. δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η εταιρεία θα περιορίσει τις αποστολές για να εξασφαλίσει προμήθειες και να διατηρήσει τις τιμές σε σταθερά επίπεδα.

Οι περιορισμοί προσθέτουν ένα άλλο στοιχείο αστάθειας στην παγκόσμια αγορά γεωργίας, η οποία έχει επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε αναπτυσσόμενες περιοχές, τους περιορισμούς των εξαγωγών από την Ινδία και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

πηγη: Bloomberg 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις