Η ΕΕ διχάζεται για το μέλλον των ουκρανικών σιτηρών

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είναι οι χώρες που έχουν επιβάλλει την απαγόρευση των εισαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

Αυτές οι χώρες, παρόλο που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν συμφωνήσει με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση ουκρανικών σιτηρών μέσω των συνόρων τους.

Οι λόγοι για τους οποίους αυτές οι χώρες έχουν επιβάλλει την απαγόρευση είναι οι εξής:

Η αύξηση της προσφοράς σιτηρών από την Ουκρανία έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών στην εγχώρια αγορά τους. Αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά τους αγρότες και τους εμπόρους σιτηρών σε αυτές τις χώρες.

Οι εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ποιότητα των εγχώριων προϊόντων. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί διαφορετικά πρότυπα και πρακτικές παραγωγής από τις χώρες της ΕΕ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την ασφάλεια των τροφίμων.

Η απαγόρευση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς και χώρες. Η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να επιδεινώσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Η παράταση της απαγόρευσης θα μπορούσε να εμποδίσει την Ουκρανία να εξαξάγει τα σιτηρά της και να στηρίξει την οικονομία της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει μια απόφαση επί του θέματος τις επόμενες εβδομάδες. Η απόφαση αυτή θα είναι κρίσιμη για την Ουκρανία και για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις