Η Cargill θα πουλήσει μερίδιο στο ρωσικό τερματικό σταθμό σιτηρών

Η Cargill κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της σε ρωσικό τερματικό σταθμό σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα στη ρωσική Delo Group.

"Σύμφωνα με την προηγούμενη ανακοίνωση της Cargill για τη διακοπή των εξαγωγών ρωσικών σιτηρών τον Ιούλιο του 2023, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με την Delo για την πώληση του μεριδίου μας 25% στον τερματικό σταθμό σιτηρών KSK στο Νοβοροσίσκ", δήλωσε η εταιρεία.

Η Cargill με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσε ότι η πώληση στην Delo, έναν όμιλο μεταφορών και logistics, εξαρτάται από την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης και δεν επηρεάζει άλλες δραστηριότητες της Cargill στη χώρα. 

Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συναλλαγής δεν γνωστοποιήθηκαν.

Ο όμιλος Delo ξεκίνησε τη μεταφόρτωση σιτηρών στον τερματικό σταθμό KSK το 2007 και έχει επενδύσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ρούβλια (93,5 εκατομμύρια δολάρια) στην ανάπτυξή του. 

Η KSK δήλωσε τον Ιούλιο ότι διακίνησε 7,6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών την περίοδο 2022-23, αύξηση 46% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Η Cargill, όπως και άλλες δυτικές εταιρείες, μείωσε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Ρωσία μετά την εισβολή της χώρας στη γειτονική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, λειτουργώντας μόνο βασικές εγκαταστάσεις τροφίμων και ζωοτροφών. 

Πριν από τον πόλεμο, η Cargill είχε δημιουργήσει μια μεγάλη παρουσία στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, της επεξεργασίας ελαιούχων σπόρων, της επεξεργασίας πουλερικών, των ζωοτροφών και άλλων δραστηριοτήτων τροφίμων και συστατικών.

Πριν από την απόφαση της Cargill να σταματήσει τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών τον Ιούλιο, η εταιρεία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μη Ρώσους αποστολείς σιταριού της χώρας. 

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, παρέχοντας περίπου το 17% του συνόλου στις παγκόσμιες αγορές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις