Βούλγαροι αγρότες διαμαρτύρονται κατά των ουκρανικών σιτηρών

Οι αγρότες σε όλη τη Βουλγαρία διαμαρτυρήθηκαν μετά την άρση της απαγόρευσης των τροφίμων από την Ουκρανία από την κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενοι ότι η κίνηση αυτή θα προκαλέσει εισροή που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών για τους τοπικούς παραγωγούς.

Εκατοντάδες αγρότες σε όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους, πολλοί από αυτούς ανεμίζοντας εθνικές σημαίες και κορνάροντας, καθώς απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους και διέκοψαν την κυκλοφορία για να εκφράσουν την οργή τους.

Η διαμαρτυρία ακολουθεί την απόφαση που έλαβε την Πέμπτη ο βουλγαρικός νομοθέτης να επιτρέψει την επανάληψη των εισαγωγών από την Ουκρανία, λέγοντας ότι η απαγόρευση στέρησε από την κυβέρνηση φορολογικά έσοδα και οδήγησε σε υψηλότερες τιμές τροφίμων.

Μια ημέρα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε επίσης να μην ανανεώσει τη συνολική απαγόρευση των ουκρανικών τροφίμων που κατευθύνονται σε πέντε χώρες μέλη. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία επέβαλαν έκτοτε μονομερώς τους δικούς τους αποκλεισμούς, απειλώντας την ευρωπαϊκή ενότητα για τη στήριξη της Ουκρανίας κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Οι αυξανόμενες εντάσεις έρχονται αφού η Ρωσία σταμάτησε τον περασμένο μήνα μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που εγγυάται την ασφαλή μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας σε μέρη του κόσμου που παλεύουν με την πείνα. 

Αυτό έχει αφήσει τις πιο ακριβές οδικές, σιδηροδρομικές και ποτάμιες διαδρομές μέσω της Ευρώπης ως τον μοναδικό τρόπο για την Ουκρανία, έναν σημαντικό παγκόσμιο προμηθευτή γεωργικών προϊόντων, να εξάγει τα προϊόντα διατροφής της, αν και υπήρξαν κάποιες περιορισμένες κινήσεις πλοίων προς τα λιμάνια της.

Η Εθνική Ένωση Παραγωγών Σιτηρών της Βουλγαρίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή πριν από τις διαδηλώσεις ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν "πρωτοφανείς δυσκολίες" και ζήτησε την απαγόρευση μιας σειράς τροφίμων από την Ουκρανία. Αυτά περιλαμβάνουν ηλίανθο, σιτάρι, καλαμπόκι και ελαιοκράμβη, καθώς και αργό πετρέλαιο, κρέας, φρούτα και λαχανικά, γάλα, μέλι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο Ventsislav Mitkov, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ενωμένων Αγροτών στη Βουλγαρία, δήλωσε σε διαμαρτυρία στη δυτική πόλη Pernik, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σόφια, ότι θέλουν να απαγορεύσουν "απολύτως τα πάντα".

"Σταματήστε τις εισαγωγές από την Ουκρανία. Εννοούμε το σιτάρι, τον ηλίανθο, την ελαιοκράμβη, όλα τα δημητριακά, το μέλι", είπε. "Θέλουμε αυξημένο έλεγχο και άμεση πληρωμή των ευρωπαϊκών μέτρων".

Η ΕΕ δήλωσε ότι "οι στρεβλώσεις της αγοράς" που δημιουργήθηκαν από τα ουκρανικά σιτηρά έχουν εξαφανιστεί. Αλλά οι αγρότες στις πέντε χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, εξακολουθούν να παραπονιούνται ότι η υπερπληθώρα ουκρανικών προϊόντων πλήττει τα προς το ζην.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συναντήθηκαν τη Δευτέρα και προέτρεψαν σε ενότητα.

"Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν προκλήσεις στις γειτονικές χώρες, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με τρόπο που να σέβεται τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς, αλλά και τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες", δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Φινλανδίας, Σάρι Εσσαάχ.

Οι διαδηλωτές στη Βουλγαρία έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

"Στα καταστήματα πωλούνται προϊόντα χαμηλής ποιότητας και φθηνότερα από τα δικά μας", δήλωσε στο Associated Press ο Vassil Dzhorgov, αγρότης από την ανατολική πόλη Radomir. "Λειτουργούμε με ζημία και ως εκ τούτου θα παραιτηθούμε".

Η Ουκρανία συμφώνησε να θέσει σε εφαρμογή μέτρα για τον έλεγχο των εξαγωγών σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων προς τις γειτονικές χώρες της ΕΕ. Θα εισαγάγει επίσης προτάσεις -για παράδειγμα, ένα σύστημα αδειοδότησης των εξαγωγών- εντός 30 ημερών για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των σιτηρών, δήλωσε η ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις