"Αγριεύει" ο πόλεμος των σιτηρών στην Ουκρανία

Από την ηµέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Πολωνία στάθηκε στην πρώτη γραμμή της διεθνούς αλληλεγγύης προς τη γειτονική χώρα της, στην οποία προσέφερε οπλισμό, στρατιωτική εκπαίδευση και ασφαλές καταφύγιο για μεγάλο αριθμό προσφύγων. 

Οχι τυχαία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε το κάστρο της Βαρσοβίας για να εκφωνήσει τη βαρυσήμαντη ομιλία του για το Ουκρανικό, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου.

Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, όμως, η Ουκρανία βρίσκεται σε καθεστώς εμπορικού πολέμου με την Πολωνία, όπως και με δύο χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. 

Με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Politico ο Ουκρανός επίτροπος Εμπορίου Τάρας Κάτσκα ανήγγειλε ότι η χώρα του θα καταθέσει αγωγή εναντίον των τριών ευρωπαϊκών χωρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), υποστηρίζοντας ότι οι απαγορεύσεις εισαγωγών ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, που πρόσφατα επέβαλαν οι κυβερνήσεις τους, είναι παράνομες. Η αγωγή όντως κατατέθηκε χθες το απόγευμα.

Υπό την πίεση δυναμικών κινητοποιήσεων αγροτών, που αισθάνονταν έντονο ανταγωνισμό από τον κατακλυσμό φθηνών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας, πέντε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία) επέβαλαν περιορισμούς εισαγωγών τον περασμένο Απρίλιο. 

Υστερα από σκληρό παζάρι, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν, τον Μάιο, να επιτρέψουν στις πέντε χώρες να επιβάλουν προσωρινή αναστολή εισαγωγών, με τον όρο ότι τα ουκρανικά προϊόντα θα συνέχιζαν να διοχετεύονται κανονικά, μέσω των εν λόγω χωρών, σε άλλους προορισμούς.

Την περασμένη Παρασκευή η προθεσμία της εν λόγω απόφασης έληξε και οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να μην την παρατείνουν. Ωστόσο, Βαρσοβία, Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα κήρυξαν ανταρσία και ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν μονομερώς απαγόρευση εισαγωγών στα επίμαχα προϊόντα. 

Μάλιστα η Πολωνία επέκτεινε τον κατάλογο των προϊόντων που θα θιγούν. Η χώρα βαδίζει προς τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου και η υποστήριξη των αγροτών θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία του κυβερνώντος κόμματος. Αλλά και η κυβέρνηση της Ρουμανίας προειδοποίησε ότι ενδέχεται να παρατείνει μονομερώς την απαγόρευση εισαγωγών για ακόμη ένα μήνα.

 Στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων, η Ρωσία εξαπέλυσε, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, σειρά επιθέσεων με πυραύλους και drones στις περιοχές της Χερσώνας, της Οδησσού και του Ντονέτσκ, από τις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι. 

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι έπληξε αποθήκες πυραύλων και βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, κέντρα ηλεκτρονικής κατασκοπείας και στρατόπεδα εκπαίδευσης του αντιπάλου.

Στο Κίεβο, η υφυπουργός Αμυνας Χάνα Μαλιάρ ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε το χωριό Κλιστσίβκα, στην επαρχία Ντονέτσκ, κάνοντας άλλο ένα βήμα για την περικύκλωση των ρωσικών δυνάμεων που κατέχουν την πόλη Μπαχμούτ. 

Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι η Μαλιάρ, όπως και οι υπόλοιποι πέντε υφυπουργοί Άμυνας, απαλλάχθηκε των καθηκόντων της χωρίς να διευκρινιστούν οι λόγοι. Πριν από δύο εβδομάδες είχε εκδιωχθεί ο υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ύστερα από σειρά υποθέσεων διαφθοράς στις ένοπλες δυνάμεις.

Τέλος, σήμερα ξεκινάει η δεύτερη, από την έναρξη του πολέμου, επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις