Μικρότερη η παραγωγή στο φετινό τρύγο της Σαντορίνης

Ιδιαιτέρως χαμηλή είναι η φετινή σταφυλική παραγωγή της Σαντορίνης η οποία ανήλθε στο 30% του ετήσιου μέσου όρου στο νησί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. 

Κύριοι λόγοι για την πτώση της παραγωγής αποτέλεσαν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το περασμένο διάστημα, όπως η ανομβρία το χειμώνα, οι δυνατοί βοριάδες όταν άνοιγαν οι ταξιανθίες, η έντονη χαλαζόπτωση του Απριλίου και ο παρατεταμένος καλοκαιρινός καύσωνας. 

Ωστόσο σύμφωνα με τον οινολόγο της Ένωσης, Νίκο Βαρβαρίγο «τα σταφύλια που τρυγήθηκαν πρόκειται να δώσουν κρασιά με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκου Καφούρου δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα του φετινού τρύγου καταδεικνύουν ότι τα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Σαντορίνη θα εξακολουθήσουν να γίνονται όλο και πιο σπάνια» προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «για εμάς, τα κρασιά της Σαντορίνης αποτελούν ένα μικρό θαύμα – τον πολύτιμο καρπό αρχαίων αμπελώνων οι οποίοι επιβιώνουν σε αφιλόξενες συνθήκες και εκμεταλλεύονται κάθε δώρο του ηφαιστειακού τους οικοσυστήματος». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις