Πολωνία και Ουκρανία σε ευθεία σύγκρουση για τα σιτηρά

Η Πολωνία και η Ουκρανία βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση για τις εισαγωγές σιτηρών, με τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν σκληρές δηλώσεις. Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία επέκτειναν την απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, προκαλώντας την οργή του Κιέβου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy κατηγόρησε την Πολωνία ότι βοηθά τη Ρωσία, ενώ η Πολωνία απάντησε προειδοποιώντας το Κίεβο να μην κλιμακώσει τη διαμάχη.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία επέκτειναν την απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών την Παρασκευή, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει την απαγόρευση πωλήσεων σε πέντε κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Η απαγόρευση εισήχθη για να προστατεύσει τους αγρότες από το κύμα εισαγωγών σιτηρών και τροφίμων από την Ουκρανία, αφού η εισβολή της Ρωσίας απέκλεισε σε μεγάλο βαθμό τις διαδρομές της Ουκρανίας μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy είπε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Κίεβο εργάζεται για τη διατήρηση των χερσαίων οδών για τις εξαγωγές σιτηρών, αλλά πρόσθεσε ότι το «πολιτικό θέατρο» γύρω από τις εισαγωγές σιτηρών απλώς βοηθά τη Μόσχα.

Η Πολωνία κάλεσε τον Ουκρανό πρεσβευτή στη Βαρσοβία την Τετάρτη, μετά από σχόλια του Zelenskiy που εξόργισε την κυβέρνηση στη Βαρσοβία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki προειδοποίησε το Κίεβο να μην κλιμακώσει τη διαμάχη, λέγοντας ότι η Πολωνία θα μπορούσε να επιβάλει περισσότερες απαγορεύσεις στις εισαγωγές ουκρανικών τροφίμων.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι θα επιβάλει αντίποινα στις εισαγωγές ορισμένων αγαθών από την Πολωνία και την Ουγγαρία εάν δεν άρουν τις μονομερείς απαγορεύσεις τους.

Η σύγκρουση μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας είναι ένα νέο πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες ήταν στενές πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η σύγκρουση έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, καθώς η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών.

Πιθανές επιπτώσεις της σύγκρουσης

Η σύγκρουση μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας για τις εισαγωγές σιτηρών έχει τη δυνατότητα να έχει σημαντικές επιπτώσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε τοπικό επίπεδο, η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ήταν ήδη υπό πίεση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η σύγκρουση θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Πολωνία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων. Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών, και η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών της, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις