Η Ουκρανία δημιουργεί κόμβο σιτηρών στη Μομπάσα

Η ουκρανική κυβέρνηση πρόκειται να δημιουργήσει έναν κόμβο σιτηρών στο λιμάνι της Μομπάσα στην Κένυα σε μια κίνηση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης τροφίμων στη χώρα και στην υπόλοιπη περιοχή της Ανατολικής Αφρικής.
Την ανακοίνωση έκανε χθες ο Σεβασμιώτατος Δρ. William Samoei Ruto, Πρόεδρος της Κένυας μετά από διμερείς συνομιλίες με τον ομόλογό του, Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy στη Νέα Υόρκη, όπου οι δύο ηγέτες συμμετέχουν στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Στη Νέα Υόρκη, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος δεσμεύτηκε να δημιουργήσει έναν κόμβο σιτηρών στο λιμάνι της Μομπάσα για την αντιμετώπιση της έλλειψης τροφίμων στην Ανατολική Αφρική», είπε ο Ρούτο.Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, όπως ηλιέλαιο, κριθάρι, καλαμπόκι και σιτάρι.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, το εχθρικό ναυτικό απέκλεισε τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, παγιδεύοντας 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που προορίζονταν για εξαγωγή.
Αυτό οδήγησε σε έλλειψη σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών, γεγονός που έχει επιβαρύνει τον εφοδιασμό τροφίμων σε περιοχές που εξαρτώνται από τα ουκρανικά σιτηρά.

Η συνεργασία στοχεύει στην αντιμετώπιση μιας συνεχιζόμενης κρίσης έλλειψης τροφίμων, η οποία έχει επιδεινωθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή, η πολιτική αστάθεια και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Η δημιουργία ενός κόμβου σιτηρών στο λιμάνι της Μομπάσα αναμένεται να διευκολύνει την αποτελεσματική εισαγωγή και διανομή σιτηρών, διασφαλίζοντας έναν πιο σταθερό και αξιόπιστο εφοδιασμό τροφίμων για τα έθνη της Ανατολικής Αφρικής.

Ο Ρούτο είπε ότι η Κένυα συνηγορεί υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας για την αποκατάσταση της σταθερότητας, την ανακούφιση του πόνου του λαού και την παύση της καταστροφής περιουσιών.
«Πιστεύουμε ότι η επίλυση της σύγκρουσης είναι προτεραιότητα για τον κόσμο και απαραίτητη για την προώθηση της κοινής ευημερίας όλης της ανθρωπότητας», είπε.
Στο δρομολόγιό του την Τρίτη, ο Πρόεδρος Ruto είχε επίσης συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Τον Μάρτιο του 2023, η Ουκρανία έστειλε 30.000 τόνους σιτηρών στην Κένυα ως μέρος του ανθρωπιστικού προγράμματος «Σιτάρι από την Ουκρανία», εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής τα τελευταία 40 χρόνια.
Η πέμπτη αποστολή αραβοσίτου από την Ουκρανία παρελήφθη στη Μομπάσα από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κένυας Rigathi Gachagua και τον Δρ. Christopher Fomunyoh, μέλος της Διεθνούς Ομάδας Συντονισμού για την Πρόληψη της Πείνας, και πρεσβευτές από τις χώρες δωρητές του προγράμματος.
Η αποστολή υποστηρίχθηκε από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, με οικονομική βοήθεια από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ελβετίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις