Η Ελλάδα από παραγωγός σε καταναλωτή ζάχαρης

Σύμφωνα με έκθεση της Czarnikow, η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να μειωθεί κατά 2,5% το 2023/24, σε 16,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Η μείωση αυτή οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως οι χαμηλότερες τιμές της ζάχαρης, οι αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ και οι ασταθείς καιρικές συνθήκες.

Η χαμηλότερη τιμή της ζάχαρης, η οποία είχε μειωθή κατά περίπου 15% το τελευταίο έτος, έχει οδηγήσει σε μείωση της καλλιέργειας ζαχαροτεύτλων από τους αγρότες .Μόνο η Ισπανία ανέβασε σημαντικά τα στρέμματα αλλά και τις τιμές 

Οι αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ, όπως η μείωση των επιδοτήσεων για την παραγωγή ζάχαρης, αναμένεται επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή. Τέλος, οι ασταθείς καιρικές συνθήκες, όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, έχουν επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ζάχαρης σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης.

 

Η μείωση της παραγωγής ζάχαρης στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών ζάχαρης από τρίτες χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ινδία αναμένεται να είναι οι κύριοι προμηθευτές ζάχαρης στην Ευρώπη το 2023/24.

Ειδικότερα, η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 2,2%, σε 13,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Η παραγωγή ζάχαρης στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να μειωθεί κατά 5,0%, σε 3,0 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Η μείωση της παραγωγής ζάχαρης στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην αγορά ζάχαρης. Οι τιμές της ζάχαρης αναμένεται να αυξηθούν, καθώς η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η Ελλάδα, η οποία ήταν κάποτε ένας σημαντικός παραγωγός ζάχαρης, αναμένεται να γίνει καθαρός εισαγωγέας ζάχαρης . Η μείωση της παραγωγής ζάχαρης στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, από τα οποία η Ελλάδα εισάγει σημαντικό μέρος της ζάχαρης της, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών ζάχαρης στην Ελλάδα.

  • Η Ελλάδα παρήγαγε περίπου 400.000 τόνους ζάχαρης .
  • Οι εισαγωγές ζάχαρης στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν από περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους το 2021/22 σε περίπου 2,8 εκατομμύρια τόνους το 2022/23.

Οι καταναλωτές αναμένεται να δουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα δημητριακά για πρωινό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις