Credit Agricole: Ποιες είναι οι προβλέψεις για τις τιμές του σιταριού και του αραβοσίτου για τους επόμενους μήνες

Όπως επισημαίνουν, οι αναλυτές της Credit Agricole Bank στο τελευταίο Agribusiness Quarterly Agro Map Autumn 2023, τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε περαιτέρω πτώση των τιμών της παγκόσμιας αγοράς σιτηρών, αν και ο ρυθμός της πτώσης έχει σαφώς επιβραδυνθεί.

Η μη ανανέωση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών οδήγησε σε προσωρινή αύξηση μόνο των τιμών. «Πιστεύουμε ότι λόγω της συνεχιζόμενης στενής κατάστασης μεταξύ ζήτησης και προσφοράς και της ακόμη υψηλής αβεβαιότητας που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα περιθώρια για περαιτέρω ισχυρές μειώσεις είναι περιορισμένα» σημειώνουν. 

«Λαμβάνοντας υπόψη τους εγχώριους παράγοντες, δεδομένων των σημαντικών αποθεμάτων από το προηγούμενο έτος, η φετινή χαμηλότερη συγκομιδή σιτηρών και η ασθενέστερη ποιότητα θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις τιμές κατά την άποψή μας», αναφέρει το Agro Map Quarterly.

 

Τιμές δημητριακών

Τι λένε οι οικονομολόγοι για τον αντίκτυπο της απόφασης της 15ης Σεπτεμβρίου
Οι εκπρόσωποι της Credit Agricole γράφουν ευθέως τι τιμές αναμένουν για τους επόμενους μήνες στη Πολωνία. Δεν υπόσχονται αυξήσεις, αλλά ούτε και μειώσεις.

«Προβλέπουμε ότι οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού στην Πολωνία θα ανέλθουν σε περίπου 92 PLN/dt και 85 PLN/dt στο τέλος του 2023 και περίπου 105 PLN/dt και 90 PLN/dt στο τέλος του 2024, αντίστοιχα. Οι αγρομετεωρολογικές συνθήκες μεταξύ των βασικών παγκόσμιων παραγωγών και εξαγωγέων σιτηρών αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τις προβλέψεις μας» εκτιμούν οι αναλυτές της Credit Agricole.

Η συναλλαγματική ισοτιμία Ζλότι Πολωνίας (PLN) προς Ευρώ (EUR) είναι 1 PLN = 0,21790 EUR. Επομένως, 92 PLN είναι ίσα με 92 * 0,21790 EUR = 19,97 EUR.
Στην περίπτωση του "PLN 85/dt", η τιμή σε Ζλότι Πολωνίας είναι 85. Επομένως, η τιμή σε Ευρώ είναι:  EUR = 85 * 0.21790  EUR = 18.46. Συνεπώς, το PLN 105/dt είναι ίσο με 22,80 EUR/dt.
Επομένως, 90 PLN/dt είναι ίσο με 90 * 0,21790 EUR = 19,54 EUR.


Τι καθορίζει την κατάσταση στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές;

Η τελευταία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και τα ισοζύγια που περιέχονται σε αυτήν λένε πολλά γι' αυτό.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του USDA στις 12 Σεπτεμβρίου, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών την περίοδο 23/24 θα αυξηθεί στους 2283,8 εκατ. τόνους έναντι 2236,9 εκατ. τόνων την περίοδο 22/23 (+2,1%).

Αυτό θα οφείλεται στις χαμηλότερες συγκομιδές κριθαριού (-6,4%) και σιταριού (-0,4%) και στις υψηλότερες συγκομιδές αραβοσίτου (+5,1%) και άλλων δημητριακών (+0,9%). Η μείωση της παραγωγής κριθαριού θα οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη συγκομιδή του στην Αυστραλία (-29,3% - υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ξηρασίας στην Αυστραλία λόγω του φαινομένου El Niño) και στην ΕΕ (-6,2% - επίδραση των δυσμενών αγρομετεωρολογικών συνθηκών).

Η χαμηλότερη παραγωγή σιταριού θα επιδεινωθεί από τις χαμηλότερες αποδόσεις στην Αυστραλία (-25,6% - το προαναφερθέν φαινόμενο El Niño) και τη Ρωσία (-11,4% - επιστροφή στο μέσο όρο μετά την περσινή συγκομιδή ρεκόρ) και την αύξηση στην Ινδία (+5,8% - αποτέλεσμα της μεγαλύτερης σπαρμένης έκτασης και των σχετικά ευνοϊκών αγρομετεωρολογικών συνθηκών), εκτιμά η Agro Map.

Τι συμβαίνει στην αγορά αραβοσίτου.

Φαίνεται ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα αυξηθεί λόγω της μεγάλης αύξησης της συγκομιδής αραβοσίτου.

Η υψηλότερη παραγωγή καλαμποκιού θα συνδεθεί κυρίως με την υψηλότερη συγκομιδή του στις ΗΠΑ (+10,2% - αποτέλεσμα της μεγαλύτερης σπαρμένης έκτασης και των ελαφρώς υψηλότερων αποδόσεων), στην Αργεντινή (+58,8% - αναμενόμενη καλή συγκομιδή μετά την ξηρασία της περιόδου 22/23) και στην ΕΕ (+13,7% - καλή συγκομιδή μετά από μια κακή περίοδο 22/23 λόγω ξηρασίας στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία, μεταξύ άλλων), αναφέρει το τριμηνιαίο δελτίο.

Η κατανάλωση δημητριακών θα είναι υψηλότερη

Αυτά δεν είναι τα μόνα στοιχεία από την έκθεση του USDA που επικαλείται η Credit Agricole.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, η παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών την περίοδο 23/24 θα αυξηθεί σε 2269,8 εκατ. τόνους, έναντι 2235,7 εκατ. τόνων την περίοδο 22/23 (+1,5%). Αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται για τον αραβόσιτο (+2,6%), το σιτάρι (+1,1%) και τα λοιπά δημητριακά (+2,1%), ενώ μείωση θα καταγραφεί για το κριθάρι (-4,8%). Η κατανάλωση σιτηρών την περίοδο 23/24 θα υποστηριχθεί από την υψηλότερη διαθεσιμότητα λόγω της προσαρμογής της προσφοράς μετά το σοκ από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρουν.


Είναι ενδιαφέρον ότι η κατανάλωση σιτηρών θα παραμείνει χαμηλότερη από την παραγωγή σιτηρών, επιτρέποντας την αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών την περίοδο 23/24 σε 598,2 εκατ. τόνους έναντι 595,3 εκατ. τόνων την περίοδο 22/23 (+0,5%).

Ωστόσο, ο λόγος αποθέματα/χρήση θα μειωθεί σε 26,4% έναντι 26,6%, και έτσι θα παραμείνει χαμηλός με βάση τα ιστορικά πρότυπα. Η μείωσή του θα επιδεινωθεί από την αύξηση του λόγου αποθεμάτων/χρήσης για τον αραβόσιτο και τη μείωσή του για τα υπόλοιπα δημητριακά, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις