Καναδάς: Αυξάνει τις εισαγωγές ελαιολάδου

Μια σημαντική και αρκετά κατατοπιστική έκθεση για την αγορά ελαιολάδου στο Καναδά αναρτήθηκε από το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τορόντο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση αυτή, αν και οι συνολικές εισαγωγές ελαιολάδου στον Καναδά αυξάνονται σταθερά κατά την τελευταία 20ετία τόσο σε όρους ποσότητας όσο και αξίας, οι ελληνικές εξαγωγές δεν έχουν ακολουθήσει την ανοδική τάση της αγοράς.

Σύμφωνα με τον ΣΕΔΙΚ, αντιθέτως, το ελληνικό ελαιόλαδο σημειώνει στασιμότητα ή πτώση σε όρους ποσότητας και αξίας.

Η υστέρηση αυτή σε μία αγορά που αναπτύσσεται μπορεί να θεωρηθεί και ως ευκαιρία, υπό προϋποθέσεις.

Απαιτείται, σε αρκετές περιπτώσεις, βελτίωση της εμφάνισης των ελληνικών ελαιολάδων, διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες προβολής και οργανωμένες προσπάθειες σύναψης νέων συνεργασιών με εταιρείες εισαγωγής—διανομής που θα συμπληρώνουν την ικανή ομάδα ομογενειακών εταιρειών που γνωρίζουν άριστα την αγορά.

Η καναδική αγορά δεν μπορεί να θεωρηθεί κορεσμένη για το ελληνικό ελαιόλαδο, όταν σε περίοδο 20ετίας:
α) τα μεγέθη της αυξάνονται σταθερά ως ποσότητα και αξία,
β) η Ελλάδα εξάγει παγκοσμίως ποσότητα υψηλότερη κατά 75% ,
γ) στις ΗΠΑ, αγορά με παραπλήσια χαρακτηριστικά με αυτά του Καναδά, η εξαγόμενη ποσότητα έχει σχεδόν τετραπλασιασθεί.

Μερίδιο ελληνικού ελαιολάδου σε ξένες αγορές

Οι 10 σημαντικότερες αγορές ελαιολάδου παγκοσμίως το 2022, βάσει των συνολικών ποσοτήτων που εισήγαγαν, ήταν κατά σειρά η Ιταλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Γερμανία και στην 10η θέση ο Καναδάς.

Η Ελλάδα, βάση των ποσοτήτων που εξάγαγε σε αυτές, κατείχε μερίδιο αγοράς που κυμάνθηκε από 20% στην Ιταλία και 16% στην Γερμανία, έως 0,4% στην Βραζιλία και 0,3 % στην Πορτογαλία.

Στον Καναδά το μερίδιο αγοράς του ελληνικού ελαιολάδου ανήλθε το 2022 σε 4,3%. Αντιστοίχως στις ΗΠΑ, το ελληνικό ελαιόλαδο κατείχε το 3,1% της αγοράς, στην Ισπανία 2,8%, στην Γαλλία 1,4% και στην Ιαπωνία 1,1%.

Συνεπώς, ο Καναδάς αποτελεί την 6η σημαντικότερη ξένη αγορά για το ελληνικό ελαιόλαδο, πίσω από τις αγορές τις Ιταλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Ισπανίας και ΗΒ, αλλά καλύτερα από τις Γαλλία, Ιαπωνία, Βραζιλία και Πορτογαλία.

* Δείτε ΕΔΩ την έκθεση
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις