Η AGRAGEX αναλύει την πτώση των εξαγωγών αγροτικών μηχανημάτων

Η AGRAGEX περιγράφει τους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη της, οι εξαγωγές ισπανικών γεωργικών μηχανημάτων συνεχίζουν να μειώνονται.

Τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον μήνα Ιούλιο δείχνουν ότι οι εξαγωγές μηχανημάτων και εξοπλισμού για την ισπανική γεωργική βιομηχανία συνεχίζουν να μειώνονται.

Από την Ισπανική Ένωση Κατασκευαστών-Εξαγωγέων Γεωργικών Μηχανημάτων και των Εξαρτημάτων τους, Θερμοκήπια, Προστασία Καλλιεργειών, Συστήματα Άρδευσης, Κτηνοτροφικός Εξοπλισμός, Υγεία και Διατροφή των Ζώων, Δασοκομία, Βιομάζα και Μετασυλλεκτικά Μηχανήματα (AGRAGEX) ρωτούν για τους λόγους που προκαλούν την  κατάσταση και έχει δημοσιοποιήσει αξιολόγηση για τους διάφορους υποτομείς στους οποίους συμμετέχει.

* Θερμοκήπια : είναι ο μεγαλύτερος υποτομέας με βάρος 20,5% του συνόλου. Η συμπεριφορά τους από την αρχή της χρονιάς ήταν πολύ άνιση. Οι πρώτοι μήνες ήταν πολύ αδύναμοι και με την έλευση του καλοκαιριού φαίνεται μια αλλαγή στην τάση. Οι προσδοκίες για το φθινόπωρο είναι ελπιδοφόρες.

* Υγεία και διατροφή των ζώων (19,2%) . Είναι το δεύτερο σε σημασία. Οι μειώσεις των εξαγωγών είναι εκτεταμένες σε όλες τις ηπείρους και σε όλο το πρώτο εξάμηνο.

* Υγεία και διατροφή των φυτών (18,5%) . Είναι ο τρίτος υποτομέας και η συμπεριφορά του μοιάζει με τον προηγούμενο.

Η «επιβράδυνση» σε αυτούς τους υποτομείς μπορεί να οφείλεται, σύμφωνα με τον σύλλογο, στον υπερβολικό αποθησαυρισμό προϊόντων κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω φόβου για ελλείψεις, που προστέθηκαν στην «υπερβολική» άνοδο των τιμών τους τελευταίους μήνες.

* Άρδευση (17,2 %) . Είναι ο τέταρτος υποτομέας. Η συμπεριφορά του ήταν η πιο μοναδική. Στην Ευρώπη ήταν άσχημα μέχρι στιγμής το 2023 με ελάχιστες εξαιρέσεις στην Πορτογαλία και την Ιταλία. Από την άλλη, στην Αφρική σημείωσε άνοδο 8,5%, με το Μαρόκο να ξεχωρίζει με 20%. Ξεχωρίζει η Αλγερία, η οποία το 2021 ήταν ο προορισμός για εξαγωγές αυτού του εξοπλισμού αξίας 15 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πωλήσεις. Στη Λατινική Αμερική αυξάνονται κατά 10%, με το Μεξικό να προχωρά κατά 41% και τη Χιλή κατά 16%. Οι ΗΠΑ πολλαπλασιάζουν τις αγορές τους επί 8, πηγαίνοντας από 4 σε 33 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο. Τέλος, καλές επιδόσεις έχει και η Ασία, αν και με πιο μέτρια στοιχεία. Η ήπειρος αναπτύσσεται κατά 24% και η Κίνα κατά 34%.

* Γεωργικά μηχανήματα (8,8%) . Έχει εξαιρετική συμπεριφορά. Οι εξαγωγές αυξάνονται γενικά κατά 11%: στην Ευρώπη κατά 26%, στη Γαλλία κατά 43%, στη Γερμανία κατά 50% και στην Ιταλία κατά 177%. Στη Λατινική Αμερική ξεχωρίζει και πάλι το Μεξικό, με ανάπτυξη 40%, αν και η Αργεντινή υποχωρεί κατά 30%. Οι ΗΠΑ βελτιώνονται κατά 70%.

* Εξοπλισμός μετά τη συγκομιδή (6,4 %) . Cecen 8% στον κόσμο και 9% στην Ευρώπη. Στην Αφρική αυξήθηκαν κατά 8% αλλά στη Λατινική Αμερική μειώθηκαν κατά 12%. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο σε όλους σχεδόν τους υποτομείς και σε αυτόν σημειώνουν 91%.

* Γεωργικά συστατικά (5%) . Περνούν αδιέξοδο, ούτε ανεβαίνουν ούτε κατεβαίνουν στην Ευρώπη. Στην Αφρική έχουν καλές επιδόσεις και αναπτύσσονται κατά 36% ενώ στη Λατινική Αμερική πέφτουν κατά παρόμοιο ποσοστό.

* Κτηνοτροφικά μηχανήματα και εξοπλισμός (4,3%) . Όντας ένα μικρό μέρος στη βιομηχανία μηχανημάτων και εξοπλισμού για τον αγροτικό τομέα, συμπεριφέρεται καλά, ακολουθώντας τη γραμμή των αγροτικών μηχανημάτων, γενικά οι εξαγωγές αυξάνονται κατά 26%, στην Ευρώπη κατά 17% και στη Γαλλία κατά 37%, αναδεικνύοντας την Ιταλία που αναπτύσσεται κατά 93%. Η Αφρική έχει κακές επιδόσεις και η Λατινική Αμερική διατηρεί τη δύναμή της και αναπτύσσεται 84%, ειδικά στο Μεξικό.

Από την άλλη, η AGRAGEX έχει ήδη ξεκινήσει να διοργανώνει το XIX Συνέδριο Ξένων Αγοραστών, προγραμματισμένο από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2024, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σαραγόσα, στο πλαίσιο της FIMA 2024 (13-17 Φεβρουαρίου). Σκοπός είναι η προσέλκυση του μεγαλύτερου αριθμού προσκεκλημένων, εισαγωγέων, διανομέων και εγκαταστατών γεωργικών και κτηνοτροφικών μηχανημάτων και η διοργάνωση συναντήσεων με ισπανικές εταιρείες του κλάδου. Η AGRAGEX διοργανώνει αυτήν την επιτυχημένη προωθητική ενέργεια εδώ και 38 χρόνια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις