Η Γαλλία πιέζει για περισσότερη εργοστασιακή κτηνοτροφία σε μια στροφή στα τρόφιμα

Η Γαλλία παροτρύνει τους αγρότες της να παράγουν περισσότερο κρέας σε χαμηλές τιμές, σε μια σημαντική στροφή κατά της εργοστασιακής κτηνοτροφίας, με τον πληθωρισμό να πλήττει τη ζήτηση για βιολογικό χοιρινό, βοδινό και κοτόπουλο.

Ο υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau, δήλωσε σε μια μεγάλη συγκέντρωση της αγροτικής βιομηχανίας την Τρίτη ότι "πρέπει να παραδεχτούμε ότι πρέπει να εργαστούμε στο εισαγωγικό επίπεδο" της αγοράς.

"Τα θέματα καλής διαβίωσης των ζώων λειτουργούν μόνο αν βρούμε κάποιον να πληρώσει" για κρέας υψηλής ποιότητας, επέμεινε.

Τα σχόλια φαίνεται να σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης, αφού ο Εμανουέλ Μακρόν συγκλόνισε το ισχυρό λόμπι της εντατικής γεωργίας της Γαλλίας, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2017, λέγοντας ότι είναι καιρός να "σταματήσει η παραγωγή, είτε πουλερικών είτε χοιρινού κρέατος, που δεν ανταποκρίνεται πλέον στις προτιμήσεις ή τις ανάγκες μας".

Η τεράστια βιομηχανία δέχεται έντονες πιέσεις για την καλή διαβίωση των ζώων και τις περιβαλλοντικές ζημιές που προκαλεί, ιδίως στη δυτική αγροτική δύναμη της Βρετάνης, όπου ο Fesneau εκφώνησε την ομιλία του.

Τα πράσινα φύκια από τα νιτρικά άλατα στα λιπάσματα και τα απόβλητα από την εντατική χοιροτροφία, την πτηνοτροφία και τη γαλακτοκομία της περιοχής έχουν συνδεθεί με πολλούς θανάτους στις παραλίες της.

Όμως η επιθυμία του Μακρόν να οδηγήσει τον μεγαλύτερο παραγωγό βοείου κρέατος της Ευρώπης στην αγορά φαίνεται να έχει ναυαγήσει, με τον πληθωρισμό τροφίμων 11% να ωθεί τους αγοραστές να απορρίπτουν τα βιολογικά προϊόντα για φθηνότερο κρέας.

Μόνο "το 30% των Γάλλων έχει τώρα τα μέσα να πληρώσει περισσότερα για την ποιότητα", σε σύγκριση με τον μισό πληθυσμό πριν από έξι χρόνια, δήλωσε η Pascale Hébel, αναλύτρια κατανάλωσης της εταιρείας συμβούλων δεδομένων C-Ways.

Οι μεγαλύτερες ομάδες εντατικής γεωργίας της χώρας αισθάνονται ότι ο άνεμος γυρίζει προς το μέρος τους.

Παρά τις προσπάθειες να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος, οι Γάλλοι παραμένουν πεισματικά σαρκοφάγοι, τρώγοντας 113 κιλά (σχεδόν 250 λίβρες) το χρόνο, σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

"Στόχος μας είναι η επανάκτηση της τυπικής παραγωγής", δήλωσε ο Gilles Huttepain, ανώτατο στέλεχος του γίγαντα πουλερικών LDC και ένας από τους επικεφαλής της βιομηχανικής ομάδας Anvol.

Με ένα στα δύο κοτόπουλα που τρώγονται στη Γαλλία να προέρχεται πλέον από το εξωτερικό, "πρέπει να κατασκευάσουμε 400 νέα τυποποιημένα [εντατικά] κοτέτσια ετησίως για να ανακτήσουμε την αγορά από τις εισαγωγές", πρόσθεσε.

Υπό την πίεση της κυβέρνησης, των σούπερ μάρκετ και των ομάδων για την προστασία των ζώων, η Γαλλία είχε σχεδόν γυρίσει την πλάτη στα αυγά εντατικής εκτροφής, με μόνο ένα στα τέσσερα να προέρχεται από κοτόπουλα που εκτρέφονται σε κλουβιά.

Αλλά ο πτηνοτρόφος Yves-Marie Beaudet, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας βιομηχανίας αυγών CNPO, δήλωσε ότι πολλοί συνάδελφοί του τώρα μετανιώνουν για τη στροφή, καθώς οι πωλήσεις των αυγών χαμηλού κόστους εκτοξεύονται στα ύψη.

"Δεν μπορούμε να γίνουμε σαν την Ελβετία, η οποία ανέβηκε τόσο πολύ στην αγορά που ο γεωργικός της τομέας μοιάζει πλέον με παραμύθι", δήλωσε ο Huttepain.

Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής βόειου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος.

Με μόνο το 1% της παραγωγής τους να είναι βιολογικό, οι Γάλλοι χοιροτρόφοι - οι οποίοι δέχονταν πιέσεις να αλλάξουν τους εντατικούς τρόπους εκτροφής τους - αισθάνονται τώρα δικαιωμένοι.

"Ίσως η αντίστασή μας τότε να μην ήταν και τόσο γελοία. Οι άνθρωποι που επένδυσαν στα βιολογικά προϊόντα τώρα βρίσκονται κολλημένοι", δήλωσε η Anne Richard, από την ομάδα πίεσης τους Inaporc.

Αλλά ο γαλακτοπαραγωγός Mathieu Courgeau δήλωσε: "Γυρνάμε το ρολόι πίσω". Η εγκατάλειψη της προσπάθειας για ποιότητα και η συνέχιση "αυτού που κάναμε από τη δεκαετία του 1960, να παράγουμε όλο και φθηνότερα, ανεξάρτητα από το κρυφό κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος ... είναι εντελώς αντίθετη με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε", είπε.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις