Υπήρξε αυτό το καλοκαίρι πολύ ζεστό για τις καλλιέργειες;

Ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο θερμότερος μήνας στην καταγεγραμμένη ιστορία της Γης.  Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 100°F σε τμήματα της Νότιας Αμερικής, όπου είναι μέσα στο χειμώνα! Το νερό του ωκεανού σε ένα σημείο στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα έφτασε τους 38.3 βαθμούς κελσίου, κάτι που είναι δυσάρεστο για τη θαλάσσια ζωή.

Η ακραία ζέστη έχει επιζήμια επίδραση στη φυτική παραγωγή, γεγονός που απεικονίζεται καλά σε αυτό το έγγραφο των Wolfram Schlenker και Mike Roberts. Μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει περίπου τους 29°C, οι αποδόσεις μειώνονται κατακόρυφα.

Όσο πιο πάνω από τους 29°C, τόσο χαμηλότερη η απόδοση- όσο περισσότερες ημέρες πάνω από τους 29°C, τόσο χαμηλότερη η απόδοση. Κάθε 24 ώρες που περνούν έναν επιπλέον βαθμό πάνω από τους 29°C μειώνουν την απόδοση του καλαμποκιού κατά περίπου 0,6%.

Οι Schlenker και Roberts, μαζί με πολλούς ερευνητές πριν και μετά, ποσοτικοποιούν την έκθεση στη θερμοκρασία χρησιμοποιώντας τις ημέρες βαθμού. Για να υπολογίσετε τις ημέρες βαθμών πάνω από 29°C, υπολογίστε πόσους βαθμούς πάνω από 29°C είναι η θερμοκρασία κάθε ημέρα και στη συνέχεια αθροίστε τις ημέρες.

Το 2021 και το 2022, οι κεντρικές πολιτείες της ζώνης καλαμποκιού, όπως η Αϊόβα, το Ιλινόις και η Ιντιάνα, είχαν υψηλές αποδόσεις καλαμποκιού. Οι ίδιες αυτές πολιτείες επλήγησαν περισσότερο από την ξηρασία του 2012. Πολιτείες βορειοδυτικότερα, όπως οι Ντακότα και η Μινεσότα, επλήγησαν λιγότερο από την ξηρασία του 2012, αλλά είχαν σχετικά χαμηλές αποδόσεις το 2021.

Τα παρακάτω διαγράμματα δείχνουν τις αθροιστικές βαθμοημέρες άνω των 29°C από την 1η Απριλίου για οκτώ πολιτείες παραγωγής καλαμποκιού.

Βλέπουμε τον μεγάλο αριθμό ακραίων ημερών θερμότητας το 2012 στις κεντρικές πολιτείες της ζώνης καλαμποκιού. Στη Βόρεια Ντακότα και τη Μινεσότα, το 2021 ήταν εξίσου ζεστό ή και πιο ζεστό από το 2012, γεγονός που ταιριάζει με τα αποτελέσματα των αποδόσεων εκείνα τα έτη. 

Μέχρι στιγμής, το 2023 είχε λιγότερες ημέρες ακραίας ζέστης από το 2012, το 2021 ή το 2022, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό για τις αποδόσεις.

Οι επιστήμονες συζητούν πόσο μεγάλο μέρος της ζημίας στις αποδόσεις προέρχεται από τη ζέστη σε σχέση με το γεγονός ότι ο ζεστός καιρός σημαίνει λιγότερο διαθέσιμο νερό για τα φυτά. Οι βροχοπτώσεις στην αρχή της περιόδου ήταν χαμηλές σε πολλές πολιτείες φέτος, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες για τις αποδόσεις. Ωστόσο, η βροχή τον Ιούλιο διέλυσε αυτούς τους φόβους.

Οι τιμές αποτελούν ισχυρή ένδειξη των πιθανών αποδόσεων. Οι τιμές αυξήθηκαν δραματικά όταν η ακραία ζέστη έπληξε τη ζώνη του καλαμποκιού τον Ιούλιο του 2012.

Οι τιμές μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021 και του 2022, καθώς ο καιρός συνέχισε να είναι ευνοϊκός για τις καλλιέργειες. Φέτος, οι τιμές φαίνεται να ακολουθούν την πορεία του 2021 και του 2022, ιδίως για το καλαμπόκι.

Το USDA προβλέπει απόδοση καλαμποκιού 177,5 bushels ανά στρέμμα για το 2023, η οποία είναι υψηλότερη τόσο από το 2021 όσο και από το 2022. Προβλέπει απόδοση σόγιας 52 bushels ανά στρέμμα, επίσης υψηλότερη από το 2021 και το 2022. Οι ιδιωτικές προβλέψεις είναι παρόμοια αισιόδοξες.

Δεν ήταν πολύ ζεστός ο καιρός για τις κύριες καλλιέργειες των ΗΠΑ (μέχρι στιγμής).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις