Γλυφοσάτη: Δεν έχει αποφασίσει ακόμη η Γαλλία

Στις 13 Οκτωβρίου θα ψηφιστεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία προτείνει να ανανεωθεί η άδεια χρήσης της γλυφοσάτης για δέκα χρόνια υπό προϋποθέσεις. 

Αυτές οι συνθήκες είναι μέτρα μετριασμού του κινδύνου που σχετίζονται με το περιβάλλον των υποκαπνισμένων περιοχών, ιδίως μέσω της δημιουργίας «λωρίδων προστασίας» 5 έως 10 μέτρων και της χρήσης εξοπλισμού για τη δραστική μείωση της μετατόπισης του ψεκασμού.

Ενώ η Γερμανία, την επομένη της παρουσίασης της πρότασης, ανακοίνωσε ήδη δημόσια ότι θα καταψηφίσει, καθώς η γερμανική τριμερής κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν και οι Πράσινοι, έχει συμφωνία ως προς αυτό, η Γαλλία δεν έχει ακόμη σχολιάσει.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα εξαλείψει τη γλυφοσάτη από τη γαλλική γεωργία, αλλά στη συνέχεια υποσχέθηκε επίσης στους αγρότες ότι το ζιζανιοκτόνο θα εξαλειφόταν όταν θα υπήρχαν εναλλακτικές που ήταν βιώσιμες. 

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας είπε ότι η χρήση της γλυφοσάτης θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε χρήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση. Όταν ρωτήθηκε δημόσια από τα γαλλικά ΜΜΕ, δεν θέλησε να πει τι σκοπεύει να κάνει. Ο υπουργός Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για τη βιοποικιλότητα χαρακτήρισε την πρόταση της Επιτροπής ως «ένα βήμα προς τα πίσω». Είπε μάλιστα ότι «θα ήταν αίρεση αν το κείμενο εγκρινόταν στην τρέχουσα έκδοσή του».

Για να προχωρήσει η πρόταση στην ψηφοφορία στις 13 Οκτωβρίου, χρειάζεται ειδική πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ψηφίσει το 55% των Κρατών-Μελών, που στην πράξη αυτό μεταφράζεται ότι 15 χώρες πρέπει να είναι υπέρ, από τις 27 της Ένωσης. Τα Κράτη-Μέλη που υποστηρίζουν την πρόταση αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε.

Η τρέχουσα άδεια χρήσης της γλυφοσάτης στην Ε.Ε. ανανεώθηκε το 2017 για πέντε χρόνια, επομένως έληξε στις 15 Δεκεμβρίου 2022, αλλά παρατάθηκε για ένα έτος, εν αναμονή της επιστημονικής αξιολόγησης του ζιζανιοκτόνου.

Τον περασμένο Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε την έκθεσή της, στην οποία ανέφερε ότι δεν είχε εντοπίσει κρίσιμους τομείς ανησυχίας για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. 


 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις