Η Ουκρανία κατέληξε σε συμφωνία με Πολωνία-Λιθουανία για την επιτάχυνση των εξαγωγών σιτηρών

Η Ουκρανία, η Πολωνία και η Λιθουανία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη, με τις άπορες χώρες εκτός Ευρώπης να επωφελούνται ενδεχομένως από τις ταχύτερες διαδικασίες.

Η συμφωνία σημαίνει ότι οι επιθεωρήσεις σιτηρών θα μεταφερθούν από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας σε λιθουανικό λιμάνι στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με δήλωση του ουκρανικού υπουργείου Γεωργίας.

Η κίνηση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της διέλευσης των ουκρανικών εξαγωγών μέσω του πολωνικού εδάφους, ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες

Από το λιθουανικό λιμάνι της Κλαϊπέντα, όπου θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη οι έλεγχοι για παράσιτα και ασθένειες των φυτών, τα σιτηρά μπορούν να εξαχθούν δια θαλάσσης σε όλο τον κόσμο.

Ενώ ο δηλωμένος στόχος είναι να επιταχυνθούν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, η συμφωνία μπορεί επίσης να συμβάλει στην εκτόνωση των εντάσεων σχετικά με τις τιμές των σιτηρών μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας, σε μια εποχή που κάποια διεθνής υποστήριξη για τις προσπάθειες του Κιέβου να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας μπορεί να φθείρεται.

Οι γεωργικές εξαγωγές έχουν επιφέρει μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ευρωπαϊκή ενότητα της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Ρωσία επέφερε τεράστιο πλήγμα αποχωρώντας τον Ιούλιο από μια συμφωνία για την περίοδο του πολέμου που εξασφάλιζε την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό άφησε τις ακριβότερες χερσαίες διαδρομές μέσω Ευρώπης ως την κύρια οδό για τις εξαγωγές της Ουκρανίας.

Οι αγρότες στις κοντινές χώρες έχουν αναστατωθεί που τα τρόφιμα της Ουκρανίας έχουν κατακλύσει τις τοπικές αγορές τους, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω και πλήττοντας τα προς το ζην. 

Οι σφραγισμένες μεταφορές βοήθησαν στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος και η αποστολή ουκρανικών σιτηρών απευθείας στο λιθουανικό λιμάνι μπορεί επίσης να αποτελέσει μια λύση.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ανακοίνωσαν απαγορεύσεις στις τοπικές εισαγωγές ουκρανικών τροφίμων μετά τη λήξη του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Ουκρανία υπέβαλε αμέσως μετά καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καθώς η διαμάχη επιδεινώθηκε.

Οι χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να επιτρέπουν τη διακίνηση των προϊόντων αυτών μέσω των συνόρων τους σε μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι πεινάνε.

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού και φυτικών ελαίων και αγωνίζεται μετά την εισβολή της Ρωσίας να μεταφέρει τα προϊόντα διατροφής της σε μέρη του κόσμου που τα έχουν ανάγκη.

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική αεράμυνα αναχαίτισε 29 από τα 31 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και έναν πύραυλο κρουζ Iskander-K που εκτοξεύτηκαν πάνω από την Ουκρανία νωρίς την Τρίτη, ανέφερε η ουκρανική πολεμική αεροπορία.

Στόχος της επίθεσης ήταν η ανατολική περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας και η περιοχή Μυκολαίβ της νότιας Ουκρανίας, ανέφερε. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά μια βιομηχανική εγκατάσταση υπέστη ζημιές.

Το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας ανέφερε την Τρίτη ότι τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων σημειώθηκε στο νότο, όπου ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε εννέα φορές την περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα, ανέφερε.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις