Γρίπη των πτηνών: Η Γαλλία ξεκίνησε τους εμβολιασμούς

Την 1η Οκτωβρίου η Γαλλία ξεκίνησε την πρώτη εκστρατεία εμβολιασμού για τις πάπιες κατά τις υψηλής παθογονικότητας της γρίπης των πτηνών (HPAI). Είναι μια πρώτη, όχι μόνο στη χώρα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν 64 εκατομμύρια πάπιες επηρεάζονται.

Με αφορμή την έναρξη του εμβολιασμού, ο Καναδάς αποφάσισε να απαγορεύσει τις εισαγωγές ζωντανών πτηνών, το μη επεξεργασμένο κρέας και τα αυγά κοτόπουλου που προέρχονται από τη Γαλλία. Ο Καναδάς έχει επιδημίες ΗΡΑΙ από το Δεκέμβριο του 2021 και έχει επηρεάσει 7,68 εκατομμύρια πτηνά.

Οι ΗΠΑ έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα. Απαγόρευσαν τις εισαγωγές ζωντανών παπιών, αυγών πάπιας και προϊόντων πάπιας από τη Γαλλία και τους εμπορικούς της εταίρους.

Πως είναι ο εμβολιασμός στη Γαλλία;

Ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός σε φάρμες που έχουν περισσότερες από 250 πάπιες των οποίων τα προϊόντα (κρέας και φουα γκρα) προορίζονται για εμπορία.

Αυτή είναι ολοκληρη η μητροπολιτική επικράτεια (με εξαίρεση την Κορσική) η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 64 εκατομμύρια πάπιες που πρέπει να εμβολιαστούν σε 2.700 φάρμες κατά την περίοδο 2023/24. 

Αυτή η εκστρατεία εμβολιασμού, το ποσό της οποίας ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, θα υποστηριχθεί κατά 85% από το γαλλικό δημόσιο, με τα υπόλοιπα να είναι ευθύνη των κλάδων. 

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί συνολικά 1.378 κρούσματα γρίπης των πτηνών σε αγροκτήματα την περίοδο 2021/22 η οποία οδήγησε σε σφαγή 22 εκατομμυρίων πουλερικών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2022/23 καταγράφηκαν 402κρούσματα σε φάρμες και σφαγιάστηκαν 10 εκατομμύρια πτηνά. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις