Οι κίνδυνοι των αναθυμιάσεων που προκαλούνται από τη ζύμωση του κρασιού

Εργαζόμενοι στη βιομηχανία κρασιού βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με μία σειρά κινδύνων για τη υγεία, όπως μυοσκελετικά προβλήματα ιδιαίτερα στους καρπούς και τα χέρια από το κλάδεμα, αλλεργικά συμπτώματα, έκθεση σε φυτοφάρμακα καθώς και οδοντιατρικά προβλήματα καθώς αναγκάζονται να δοκιμάζουν κρασί πολλές φορές σε μία ημέρα, λόγω της οξύτητας του. 

Σημαντικότατοι όμως είναι και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από εργασία σε περιορισμένους χώρους  με χαμηλό οξυγόνο και υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να προκαλέσουν θάνατο. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόσφατος θάνατος δύο εργαζομένων σε οινοποιείο στη βόρεια Ισπανία, που έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις.

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη στο οινοποιείο Crespo Zabala όταν ο 60χρονος Gerardo Jubera προσπάθησε να ελέγξει την διαδικασία της ζύμωσης και έπεσε μέσε σε ένα μεγάλο βαρέλι σύμφωνα με το The Dnink Business. 

Στη συνέχεια ο επίσης 60χρονος συνάδελφός του προσπάθησε να τον βοηθήσει και να τον τραβήξει αλλά και οι δύο εισέπνευσαν τοξικές αναθυμιάσεις που ήταν μοιραίες για τη ζωή τους. Ένας 31χρονος, ο οποίος επίσης επλήγη από τις αναθυμιάσεις, μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι και πριν από δύο εβδομάδες ένας οινοποιός στο Τρεβίζο πέθανε στην προσπάθειά του να σώσει συνάδελφό του που είχε λιποθυμήσει μέσα σε μία δεξαμενή κρασιού. 

Η δεξαμενή είχε αδειάσει από κρασί για εμφιάλωση, αλλά οι αναθυμιάσεις από τη διαδικασία της ζύμωσης παρέμειναν, επηρεάζοντας την υγεία των δύο ανδρών, κανένας από τους οποίους δεν φορούσε αναπνευστικό εξοπλισμό ή ιμάντες ασφαλείας, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Υποξικά περιβάλλοντα συχνά εμφανίζονται στην αποθήκευση κρασιού και σε δεξαμενές ζύμωσης ως αποτέλεσμα της βιολογικής δραστηριότητας των κρασιών ζύμωσης. Τα δυστυχήματα έχουν συμβεί μόνο σε περιπτώσεις που αγνοήθηκαν τα κατάλληλα μέτρα και διαδικασίες ασφαλείας.

Η είσοδος σε αυτούς τους χώρους χωρίς επαρκή αναπνευστική προστασία, συμπεριλαμβανομένου του παρεχόμενου αέρα, μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία υποξαιμία με αποτέλεσμα μειωμένη κινητική και νοητική ικανότητα, απώλεια συνείδησης, άπνοια και  καρδιακή δυσλειτουργία. 

Εκτός από τη δημιουργία χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο σε τέτοιο περιβάλλον, η ζύμωση του κρασιού μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι αυξημένο σε συγκεντρώσεις όταν ο χώρος είναι περιορισμένος. Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να είναι άμεσα τοξικό για τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. 

Μάλιστα η εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 10% μπορεί προκαλεί απώλεια συνείδησης σε λιγότερο από 1 λεπτό με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις