Ελαιόλαδο: Με GPS σε σχήμα ελιάς οι παραγωγοί «κάνουν τσακωτούς» τους κλέφτες της σοδειάς

Την χρήση GPS επιστρατεύουν οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη για να προστατεύσουν την σοδειά τους από επίδοξους κλέφτες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω αφιέρωμα, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου της τιμής στο ελαιόλαδο οι παραγωγοί της Κρήτης ανησυχούν για τυχόν αύξηση των κλοπών.

Ως εκ τούτου οι ελαιοπαραγωγοί αποφάσισαν την χρήση συσκευών γεωεντοπισμού τις οποίες τοποθετούν στις ελιές τους έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα σαν κι αυτά που συνέβησαν το 2019 στην Ισπανία με μαζικές κλοπές λαδιού.

Εξαιτίας αυτού, οι Ισπανοί παραγωγοί σε συνεργασία με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης της χώρας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την πρώτη συσκευή GPS που αποτελεί ομοίωμα ελιάς έτσι ώστε να μη γίνεται αντιληπτή από τους κλέφτες.

Χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο οι Κρητικοί παραγωγοί θα είναι σε θέση να εντοπίζουν την κλεμμένη σοδειά καθώς το ομοίωμα ελιάς ενεργοποιείται με τη χρήση smartphone κάθε φορά που αλλάζει στίγμα, δηλαδή μετακινείται από το αρχικό της σημείο τοποθέτησης.

Άλλωστε προβλήματα απωλειών αντιμετωπίζουν ήδη οι Έλληνες παραγωγοί, όπως επισημαίνεται. Από πέρσι που η τιμή ήταν στα 4,5 με 5 ευρώ είχαν παρατηρηθεί κλοπές ελαιολάδου αναγκάζοντας τους παραγωγούς να κάνουν σκοπιές στα ελαιόδεντρα. Σήμερα που η τιμή ανέρχεται στα 8,40 στον παραγωγό και χωρίς ΦΠΑ, χρειάζονται δραστικότερα μέτρα.

Μάλιστα οι εν λόγω συσκευές GPS στην Ισπανία επιδοτούνται 70% από το υπουργείο. Διατίθεται στην Ευρωπαϊκή αγορά και έτσι μπορεί και ένας Έλληνας ελαιοπαραγωγός να τα προμηθευτεί μέσω ίντερνετ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις