Σιτηρά: Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν

 


Οι τιμές των σιτηρών βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση» το τελευταίο διάστημα, καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» στην αναζωπύρωση της προσφοράς από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Αλλά ο βετεράνος στρατηγικός αναλυτής David Roche διαφωνεί.

Σε αντίθεση με τη συναίνεση της αγοράς, ο Roche, πρόεδρος και παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Independent Strategy, αναμένει ετήσια αύξηση των τιμών του σιταριού κατά 13-15% τα επόμενα δύο χρόνια.

«Η λογική είναι απλή. Περαιτέρω διαταραχές από τη Ρωσία και των δικών της σημαντικών προμηθειών σιτηρών είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, έχουμε την υπερθέρμανση του κλίματος ως γενικότητα, η οποία βλέπουμε ότι μειώνει τη στάθμη των υδάτων σε κρίσιμες αρτηρίες όπως ο Μισισιπής, ο οποίος μεταφέρει το 60% των αμερικανικών σιτηρών στα λιμάνια όπου μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό, οπότε μπορεί να έχουμε όλα τα είδη διαταραχών που δεν έχουμε φανταστεί από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο "Squawk Box Europe" του CNBC τη Δευτέρα.

"Και επιπλέον έχουμε και το Ελ Νίνιο, όπου τα στοιχεία για τις καλλιέργειες που επηρεάζονται αρχίζουν να γίνονται πολύ σαφή".

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι τιμές του σιταριού παραμένουν μειωμένες κατά περίπου 29% από έτος σε έτος και στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Σεπτέμβριο του 2020, με τις θέσεις short - τα στοιχήματα ότι οι τιμές θα μειωθούν - να φτάνουν πρόσφατα σε υψηλό τριών μηνών, σύμφωνα με έκθεση της Independent Strategy.

Οι τιμές του καλαμποκιού διαπραγματεύονται επίσης γύρω από τα χαμηλά τριών ετών, ενώ η σόγια σημείωσε πρόσφατα χαμηλό τετραετίας.

Η πτώση των τιμών ενισχύθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο ανέφερε υψηλότερη παραγωγή και αποθέματα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Τα στοιχεία επέτειναν τις πιέσεις προς τα κάτω των τιμών που προέρχονταν από ενδείξεις ότι η Ουκρανία, ένας βασικός παραγωγός σιτηρών, καταφέρνει να βρει εναλλακτικές οδούς εξαγωγής παρά τις ρωσικές επιθέσεις στα λιμάνια της.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε την Κυριακή ότι πέντε ακόμη πλοία βρίσκονται καθ' οδόν προς τα ουκρανικά θαλάσσια λιμάνια μέσω ενός νέου διαδρόμου που άνοιξε κυρίως για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, μια εναλλακτική λύση στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που μπλόκαρε η Ρωσία τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, έχει επίσης παράξει μεγάλες σοδειές, τις οποίες οι αναλυτές αναμένουν να περάσουν τα εξαγωγικά μπλόκα.

Ωστόσο, η Roche αναφέρει ότι υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Για παράδειγμα, ένα κρίσιμο τμήμα του ποταμού Μισισιπή έπεσε την περασμένη εβδομάδα σε απόσταση λίγων εκατοστών από το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, και αναμένεται να παραμείνει χαμηλά καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την πιο πολυσύχναστη περίοδο εξαγωγών σιτηρών.

Αυτό, μαζί με τη ρωσική αστάθεια και το Ελ Νίνιο, είναι "τρεις παράγοντες που νομίζω ότι θα διαταράξουν την πλευρά της προσφοράς" των αγορών σιτηρών, δήλωσε ο Roche.

"Και η πλευρά της ζήτησης καθοδηγείται από το πόσοι άνθρωποι υπάρχουν στον κόσμο και αυτό αυξάνεται συνεχώς και οι χώρες απλά δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά", πρόσθεσε ο Roche, ο οποίος είναι γνωστός για την ορθή πρόβλεψη της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης το 1997 και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

"Έτσι, εξετάζουμε την επισιτιστική ασφάλεια ως έναν σημαντικό παράγοντα από την πλευρά της ζήτησης. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένω ένα χρόνο, ίσως τρία χρόνια, για να έχω αποδόσεις από αυτά τα σιτηρά, αλλά είμαι προετοιμασμένος να το περιμένω.

Η Independent Strategy αναμένει ότι οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα υποφέρουν από τις υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες και το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο συνήθως διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια, και υποθέτει ότι η παγκόσμια προσφορά σιτηρών θα περιοριστεί από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που θα συνεχιστεί μέχρι το 2024 και ενδεχομένως ακόμη και το 2025.

Οι σωρευτικές επιπτώσεις αυτών των μετεωρολογικών και γεωπολιτικών κινδύνων θα οδηγήσουν στη μείωση της αναλογίας αποθεμάτων προς χρήση σιταριού κατά περίπου 5% ετησίως μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με τη Roche, οδηγώντας σε ετήσια αύξηση των τιμών του σιταριού κατά 13-15%.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις