FAO: Το να γίνει το βαμβάκι βιώσιμο απαιτεί επιστήμη, επενδύσεις και διακυβέρνηση

Οι παγκόσμιες προσπάθειες για να γίνει η παραγωγή βαμβακιού πιο βιώσιμη απαιτούν καινοτόμες τεχνολογίες, στοχευμένες επενδύσεις και καλύτερη διακυβέρνηση μέσω μιας προσέγγισης συστημάτων που καταστρέφει τα σιλό, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), QU Dongyu. σήμερα στην ομιλία του για την Παγκόσμια Ημέρα Βαμβακιού 2023 .

Η Παγκόσμια Ημέρα Βαμβακιού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου, γιορτάστηκε στη Βιέννη με μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από κοινού από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO) και τον FAO, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου. (ITC), τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) και τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Βαμβακιού (ICAC).

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι: «Να κάνουμε το βαμβάκι δίκαιο και βιώσιμο για όλους, από τη φάρμα μέχρι τη μόδα».

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο Qu είπε ότι η Ημέρα προσφέρει «μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της ένταξης, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του τομέα του βαμβακιού», ο οποίος συντηρεί περίπου 32 εκατομμύρια καλλιεργητές και ωφελεί περισσότερες από 100 εκατομμύρια οικογένειες σε 80 χώρες σε πέντε ηπείρους.

Δεδομένου ότι η παγκόσμια ζήτηση για βαμβάκι προβλέπεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 1,8% την επόμενη δεκαετία, η ανάγκη για βιωσιμότητα παραμένει κρίσιμη.

«Για αυτό, πρέπει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά – πρέπει να προσαρμοστούμε και να μεταμορφώσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο» και «να παράγουμε περισσότερα με λιγότερα», είπε ο Qu.

Για παράδειγμα, υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί η ανάπτυξη υποπροϊόντων βαμβακιού, όπως το βρώσιμο λάδι και οι ζωοτροφές, για να βοηθηθούν οι αγρότες να δημιουργήσουν πρόσθετο εισόδημα. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους τους παίκτες στο παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού για δίκαιη προσβασιμότητα, προσιτή τιμή και διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με τον FAO, τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να επικεντρωθούν σε τρεις βασικούς τομείς:

  • Επιστήμη και καινοτομία - οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μικροϊδιοκτητών και στη μείωση της χρήσης πόρων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ οι καινοτόμες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τις ποικιλίες βαμβακιού, να αυξήσουν τις αποδόσεις και να βοηθήσουν τους αγρότες να παράγουν περισσότερο βαμβάκι σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζει η βιομηχανία και οι καταναλωτές .
  • Επενδύσεις - η αύξηση των αποδόσεων βαμβακιού με βιώσιμο τρόπο απαιτεί αύξηση στοχευμένων επενδύσεων για τους μικροϊδιοκτήτες και συντονισμό δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης.
  • Διακυβέρνηση – Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνοχή και μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των τμημάτων της αλυσίδας αξίας του βαμβακιού, καθώς και για συνοχή πολιτικών, στρατηγικών και δράσεων μεταξύ όλων των σχετικών Υπουργείων, ιδρυμάτων και εταίρων. Με άλλα λόγια: υπάρχει ανάγκη για μια προσέγγιση συστημάτων που να είναι ολοκληρωμένη και να βασίζεται στη διασύνδεση του τομέα του βαμβακιού με διάφορους κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες

Η δουλειά του FAO με το βαμβάκι

Το Στρατηγικό Πλαίσιο 2022-31 του FAO ακολουθεί ήδη αυτή την προσέγγιση στενά λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις ανάπτυξης και αντιμετωπίζοντας τις σχετικές ανταλλαγές.

Η αφήγηση που καθοδηγεί το Στρατηγικό Πλαίσιο του FAO υποστηρίζει την ατζέντα 2030 μέσω της μετατροπής σε πιο αποτελεσματικά, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής για τους Τέσσερις Καλύτερους: καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.

Ο FAO δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε πολλά έργα για την υποστήριξη των βαμβακοπαραγωγικών χωρών και των μικροϊδιοκτητών σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Για παράδειγμα, έχει ένα περιφερειακό έργο που στοχεύει να ενισχύσει την παραγωγή βαμβακιού μικροϊδιοκτητών σε επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής , καθώς και έργα που ηγούνται χωρών στην Αφρική που υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη εντατικοποίηση του αφρικανικού βαμβακιού. Παρόμοια έργα αναπτύχθηκαν επίσης σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στο Αζερμπαϊτζάν .

Ο FAO συνεργάζεται επίσης με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας και την προώθηση της βιωσιμότητας στην αλυσίδα αξίας του βαμβακιού και εργάζεται για την προώθηση της χειραφέτησης των γυναικών μέσω καλύτερης πρόσβασης σε πόρους και δέσμευσης στη χάραξη πολιτικής επεξεργάζομαι, διαδικασία.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού του πλαισίου, ο FAO παρέχει κανονιστική υποστήριξη στα μέλη του, όπως η ετήσια μεσοπρόθεσμη προοπτική για την παγκόσμια αγορά βαμβακιού, η οποία περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση OECD-FAO Agricultural Outlook . Τέλος, ο FAO επανεξετάζει επίσης τακτικά ζητήματα που επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού και παρέχει πληροφορίες για την αγορά και την πολιτική στον τομέα μέσω της δημοσίευσης μελετών και εκθέσεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις