Σιτάρι: Συνεχίζεται η πτώση της τιμής

Η τιμή του σιταριού συνεχίζει να πέφτει, εξαιτίας των κινδύνων που υπάρχουν στη αγορά.

Η συγκομιδή στην Αργεντινή προβλέπεται ότι θα βρίσκεται πιο «κοντά» στους 15 Mt από τους 16,5 Mt που εκτιμά το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Επιπλέον σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Αυστραλίας συνεχίζουν να υποφέρουν από την ξηρασία, ενώ τα κονδύλια παραμένουν ελάχιστα, σύμφωνα με εκτίμηση του Διευθυντή Ποωδών Καλλιεργειών Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών, Tono Caton.

Ο όγκος της συγκομιδής στη Ρωσία παραμένει «θολός» καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA εκτιμάται σε 85 Mt, με τις ρωσικές πηγές να κάνουν λόγο για παραγωγή 90 Mt. Εν των μεταξύ, η τιμή του σιταριού πέφτε στα 235 δολάρια ανά τόνο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ευρωπαίοι έμποροι σιτηρών (COCERAL) παρουσίασαν την τέταρτη εκτίμηση για τη συγκομιδή του 2023. Η ERAL προβλέπει συγκομιδή 289,8 Mt σιτηρών στην ΕΕ των 27 + Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός ο αριθμός είναι χαμηλότερος από την πρόβλεψη των 296,7 Mt τον Ιούνιο και είναι πολύ παρόμοιος με τους 290,1 Mt το 2022. 

Στην Ευρώπη ο περασμένος Σεπτέμβριος είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί. Οι μέσες θερμοκρασίες είναι πάνω από 3 βαθμούς κελσίου από τις «κανονικές» θερμοκρασίες για την περίοδο 1991-2020 σε τουλάχιστον 10 χώρες.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις