Η πτώση της ισπανικής γεωργικής παραγωγής τριπλασιάζει τον μέσο όρο της ΕΕ

Η ισπανική αγροτική παραγωγή φυτών μειώθηκε κατά 13,6% το 2022, μια πτώση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε στις χώρες της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) συνολικά, που ήταν 4,6%.

Δηλαδή σχεδόν τριπλάσιο. Μια περίσταση που αποδίδεται κυρίως στην ξηρασία, αλλά και στην αύξηση του κόστους παραγωγής.

Μια έκθεση της CaixaBank Research για τον αγροδιατροφικό τομέα εξηγεί ότι, παρόλο που οι πτώσεις γενικεύτηκαν σε όλες τις καλλιέργειες και τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία τις ηγήθηκε, επίσης σε σχέση με τις 5 πρώτες, που περιλαμβάνουν τις κύριες χώρες παραγωγής στην ήπειρο : τη Γερμανία, των οποίων η παραγωγή μειώθηκε κατά 4,8%. Γαλλία (2,7%), Ιταλία (2,1%) και Ολλανδία (3,9%) .

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Caixabank Research, με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), η ξηρασία μείωσε την παραγωγή δημητριακών (24,3%) , φρούτων (20,7%), κτηνοτροφικών φυτών (18,2%), βιομηχανικών φυτών ( 9,9%), λαχανικά (7,5%) και πατάτες (7%). 

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών των λαχανικών (19,9%) επέτρεψε την παραγωγή της να αυξηθεί σε αξία (3,6%) . Από την άλλη, η ζωική παραγωγή επηρεάστηκε λιγότερο και σημείωσε ελαφρά μείωση 1,5% το 2022, αν και σε αξία προχώρησε πολύ σημαντικά (22,5%) χάρη στην αύξηση της τιμής της (24,3%).

Όπως επισημαίνει η κλαδική έκθεση, η μεγαλύτερη πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Ισπανία οφείλεται σε μια τέλεια καταιγίδα δύο κρουσμάτων, πιο σοβαρών στη χώρα μας από ό,τι στους ευρωπαίους γείτονές της: το ένα κλιματολογικό και το άλλο κόστος .

Αν και η ξηρασία που βιώνουμε από το 2022 πλήττει όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα τη δυτική Μεσόγειο, έχει πλήξει ιδιαίτερα τη χώρα μας. 

Στην Ισπανία, ο όγκος βροχοπτώσεων που καταγράφηκε το 2022 ήταν 533 χιλιοστά, 16% χαμηλότερος από τον ιστορικό μέσο όρο , γεγονός που επηρέασε τις καλλιέργειες σε όλους τους τομείς, ιδίως τα δημητριακά και τα φρούτα. 

Η αύξηση του κόστους είναι το δεύτερο σοκ για την ισπανική αγροτική παραγωγή . Έτσι, αναφέρει η μελέτη, εάν αναλυθεί η ενδιάμεση ανάλωση των Οικονομικών Λογαριασμών της Γεωργίας (εννοούμενη ως η αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται ως εισροές στην παραγωγική διαδικασία), φαίνεται ότι αυτές αυξήθηκαν κατά 45,6%. 33% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. 

Ήταν επίσης υψηλότεροι από εκείνους των υπόλοιπων χωρών στην πρώτη 5άδα (περίπου 20% στη Γερμανία και τη Γαλλία και περίπου 35% στην Ιταλία και την Ολλανδία). 

Η ενέργεια, τα λιπάσματα και κυρίως οι ζωοτροφές ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι για την αύξηση του κόστους στον αγροδιατροφικό τομέα πέρυσι.

Εάν η εξέλιξη της τιμής αυτών των εισροών (μετρούμενη από τον αποπληθωριστή) στην Ισπανία συγκριθεί σε σχέση με τις κορυφαίες 5 χώρες και τον κοινοτικό μέσο όρο, μπορούν να φανούν ορισμένες διαφορές: η αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ισπανία ήταν παρόμοια με αυτήν στην ΕΕ (52,4% έναντι 52,6% ), αν και κάπως υψηλότερο από τις χώρες που αναλύθηκαν, με εξαίρεση την Ολλανδία.

Στην περίπτωση των λιπασμάτων, μόνο η Ιταλία κατέγραψε αύξηση χαμηλότερη από το 74,3% που καταγράφηκε στην Ισπανία (87,1% στην ΕΕ) και οι ζωοτροφές έγιναν ακριβότερες κατά 35,1%, ελαφρώς πάνω από τις συγκρίσιμες χώρες και τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (29,4%) ). 

Η μεγαλύτερη αύξηση στο συνολικό κόστος δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από την υψηλή θέση των ζωοτροφών στη δομή του κόστους μας: αντιπροσωπεύουν το 54,4% της συνολικής ενδιάμεσης κατανάλωσης (39,3% στην ΕΕ). 

Η συγκράτηση του κόστους παραγωγής δίνει ένα διάλειμμα στον ισπανικό αγροδιατροφικό τομέα . Έτσι, ο δείκτης τιμών των βασικών τροφίμων της Παγκόσμιας Τράπεζας μειώθηκε κατά 31,5% μεταξύ του ανώτατου ορίου που έφτασε τον Μάιο του 2022 και τον Αύγουστο του 2023 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.  

Η πτώση των τιμών των λιπασμάτων είναι πιο έντονη, 46,4% από το μέγιστο της τον Απρίλιο του 2022.

Αυτές οι μειώσεις έχουν ανατρέψει σε μεγάλο βαθμό το ράλι τιμών που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο του 2019, πριν από την πανδημία.    

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις