Μειώνεται η παραγωγή κρέατος το 2023 και το 2024 στην Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να τρώνε λιγότερο κρέας με τη συνολικά κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην Ε.Ε. να αναμένεται να μειωθεί κατά 1,5% το 2023 λόγω του πληθωρισμού στις τιμές και στην χαμηλότερης προσφοράς στην αγορά. 

Η μείωση είναι πιο έντονη στην κατανάλωση βόειου κρέατος (-3,5%) και χοιρινού (-5,2%) ενώ η κατανάλωση κρέατος πουλερικών θα αυξηθεί κατά 4,3% σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Βόειο κρέας

Η παραγωγή βόειου κρέατος στη Ε.Ε. κατέγραψε μείωση -4,5% το πρώτο εξάμηνο του 2023,κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης της σφαγής στην Ιταλία (-23%). Συνολικά, αναμένεται ετήσια μείωσης της παραγωγής κατά -3,1% το 2023. Εάν οι τιμές των ζωοτροφών συνεχίσουν να πέφτουν και καταστήσουν τη διαδικασία πάχυνσης πιο κερδοφόρα, θα μπορούσε να αναμένεται μικρότερη μείωση κατά -1% το 2024, καθώς κοντά στη διαρθρωτική πτωτική τάση που παρατηρείται τα προηγούμενα χρόνια.

Καθώς η προσφορά βόειου κρέατος στην Ε.Ε> είναι χαμηλότερη, οι εγχώριες τιμές μπορεί να είναι σχετικά υψηλές, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της Ε.Ε.

Χοιρινό κρέας

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε> μειώθηκε κατά -8,6%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία (-9,4%), στη Δανία (-21,5%) και στη Ισπανία (-5,8%). 

Αυτή η χαμηλή προσφορά από την Ε.Ε. μεταφράζεται σε εγχώριες τιμές ρεκόρ. Ωστόσο από τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού στην Ε.Ε. άρχισαν να παρουσιάζουν σημάδια πτώσης. Συνολικά αναμένεται μείωση της παραγωγής κατά -6,6% το 2023.

Πτηνοτροφία

Παρά την γρίπη των πτηνών η παραγωγή πουλερικών στην Ε.Ε. συνεχίζει την ταχεία ανάκαμψή της. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι σφαγές αυξήθηκαν κατά 3,1%. Αυτό οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις στην Ιταλία (15%) και στην Ισπανία (5,5%). 

Παράλληλα οι νεοσσοί αυξήθηκαν κατά 1,2% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2022.

Για το τέλος του 2023 η παραγωγή αναθεωρείται προς τα επάνω κατά 3,3%, λαμβάνοντας υπόψη το μειωμένο κόστος ζωοτροφών και ενέργειας αλλά και τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους.

Το 2024 αναμένεται μικρότερη αύξηση (1,2%) εάν ο ανταγωνισμός τιμών από τα κρέατα είναι μεγαλύτερος. 

Πρόβειο και κατσικίσιο κρέας

Η αύξηση της παραγωγής κρέατος από αιγοπρόβατα στην Ε.Ε. την άνοιξη λόγω των παραδοσιακών θρησκευτικών εορτασμών αντισταθμίστηκε από τις μεταγενέστερες αρνητικές εξελίξεις, που οδήγησαν στη μείωση της σφαγής στα περισσότερα κράτη μέλη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η παραγωγή πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε. αναμένεται να υποστεί μείωση σε βαθμό προβάτων, μειωμένα βοσκοτόπια και αυξημένο κόστος ζωοτροφών σε συνδυασμό με τις επιδημίες προβάτων στην Ισπανία και πρόσφατα στη Βουλγαρία.

Λόγω των υψηλών τιμών του κατσικίσιου γάλακτος, ο κλάδος περνά σε φάση κατακράτησης των ζώων. Συνολικά, η παραγωγή κατσικιού κρέατος μειώθηκε κατά 1,8% το 2023, ακολουθούμενη από μικρότερο μείωση το 2024, περίπου κατά 1%. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις