Σχετική ύφεση στην εξέλιξη της νόσου της ευλογιάς

Σχετική ύφεση στην εξέλιξη της νόσου της ευλογιάς διαπιστώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, μπορεί η μέχρι τώρα εξέλιξη της νόσου να μην επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις και εκτιμήσεις, ωστόσο υπάρχει σχετική ύφεση ως προς τη συχνότητα και τον αριθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η τελευταία ημερομηνία θανάτωσης ζώων ήταν η 26η Φεβρουαρίου 2014, στη Ροδόπη, ενώ μέχρι τώρα θανατώθηκαν στο σύνολο της Περιφέρειας 18.158 ζώα και όχι 70.000, όπως λανθασμένα αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής διευκρινίζει δε, ότι ο παραπάνω αριθμός πιθανότατα αφορά τα αποζημιωθέντα έγκλειστα ζώα.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν γνωστοποιείται ότι έχει γίνει η λογιστική διαδικασία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει αποσταλεί η κατανομή των απαιτούμενων πιστώσεων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατανομή των υπολοίπων πιστώσεων και απομένει η κατάθεση των χρημάτων μέσω του Γενικού Λογιστηρίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Για τις αποζημιώσεις που αφορούν τα έγκλειστα ζώα, αυτές δόθηκαν μόνο για τα ζώα εκείνα που βρίσκονταν μέσα στη ζώνη των τριών χιλιομέτρων από την εστία κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να μην δοθούν αποζημιώσεις για 11.500 ζώα που βρέθηκαν στη ζώνη των τριών χιλιομέτρων εκ των υστέρων, λόγω εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπογραμμίζει την ανάγκη να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα η πληρωμή όλων όσοι δεν πληρώθηκαν ενώ ήταν δικαιούχοι και τονίζει ότι η δαπάνη για τα έγκλειστα ζώα είναι και πολύ μικρότερη και έχει τεράστια συμβολή στον περιορισμό του νοσήματος, όταν εφαρμόζεται άμεσα με την πρωταρχική εμφάνισή του

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις