ΠΟΓΕΔΥ: Εικόνα υποστελέχωσης στις Δασικές Υπηρεσίες σε όλη την Χώρα»

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων Ελλάδας (ΠΟΓΕΔΥ), μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται αθρόες αποχωρήσεις προσωπικού από τις Δασικές Υπηρεσίες, τόσο στελεχιακού όσο και επιστημονικού και υλοδρομικού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη πλήρη διοικητική και στελεχιακή κατάρρευση των Δασικών Υπηρεσιών, οι οποίες θα βρεθούν σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις αρμοδιότητές τους..

Το αρμόδιο για τη Δασική Πολιτική Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν μπορεί να παραμένει άλλο απαθές μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που κληρονόμησε από τις  Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν διαχειρίστηκε με αποτελεσματικό τρόπο και αφορά ένα από τους πιο νευραλγικούς Τομείς της Δημόσιας Διοίκησης που έχει σαν κύρια αρμοδιότητα τη Δασική ανάπτυξη και προστασία.

Με βάση τα παραπάνω η ΠΟΓΕΔΥ απευθύνεται στην Κυβέρνηση και ζητά τη λήψη πολιτικής απόφασης που θα αφορά στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών, με προσλήψεις Επιστημονικού Προσωπικού και Δασοφυλάκων, κατ εξαίρεση των διαδικασιών μέσω των γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που αφορούν στην προστασία των Δασών και την έμπρακτη υποστήριξη μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που ξεκίνησε στα Δάση με την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και
Ενέργειας, αλλά όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, κάποιοι «αρμόδιοι» δεν την στήριξαν .

Η ΠΟΓΕΔΥ ζητά επίσης:
- Την σύνταξη νέου Οργανισμού για τις Δασικές Υπηρεσίες.
- Την Διοικητική και Οικονομική υποστήριξη των Δασικών Υπηρεσιών.
- Να αφήσει η Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τους πειραματισμούς με τη διαχείριση των Δασών. Διαχείριση χωρίς πρόγραμμα ή σχέδιο εκμετάλλευσης κάθε Δάσους με ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας και διαχειριστικές μελέτες, δεν μπορεί να είναι αειφορική ούτε να εξυπηρετεί τις λειτουργίες του Δάσους και τις Τοπικές Κοινωνίες.
- Την τροποποίηση του άρθρου 1 παρ.2 του Νόμου 2612/1998 ώστε να καθοριστεί το έργο της πρόληψης που θα εκτελούν οι Δασικές Υπηρεσίες.
- Την αξιοποίηση του προγράμματος «Αιγίς» για την προμήθεια ειδικών οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και τη βελτίωση των επικοινωνιών των Δασικών Υπηρεσιών.
- Την πρόβλεψη για μετατάξεις Προσωπικού (Διοικητικών και Οικονομικών Υπαλλήλων κυρίως) από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Δασικές Υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις