Κλέβουν λάδια μέχρι και από …  νεκροταφεία

Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις όπου υπήρξαν κλοπές ελαιολάδου, μιας και η τιμή του έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις στην Άνω Μεσσηνία όπου κλάπηκε λάδι από τα νεκροταφεία. 

Με τις ανησυχίες ότι η ερχόμενη σοδειά θα είναι πολύ μικρότερη - εκτοξεύοντας περαιτέρω τις τιμές - το πρόβλημα πιθανότατα θα μπορούσε να επιδεινωθεί και να απομακρύνει το προϊόν από το τραπέζι των σπιτιών.

Τα ελαιοτριβεία έχουν λάβει μέτρα ασφαλείας, αλλά οι παραγωγοί ανησυχούν ότι θα στοχοποιηθούν τα ίδια τα δέντρα, μιας και έχουν υπάρξει περιπτώσεις κλοπής φρούτων από οπωρώνες τη νύχτα.

Η χώρα μας αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο μετά την Ισπανία και την Ιταλία -η οποία το αγοράζει χύμα από τους Έλληνες παραγωγούς- αν και το 82% του ελληνικού είναι κορυφαίο έξτρα παρθένο, από τους 300.000 τόνους ετήσιας παραγωγής.

Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε πιθανές σοβαρές ελλείψεις του λαδιού λόγω ενός προηγούμενου χειμώνα με πολύ λίγες βροχές που ακολουθήθηκε από τη ζέστη ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι.

«Βλέπουμε ότι οι ελληνικοί ρυθμοί παραγωγής θα μειωθούν κατά το ήμισυ φέτος», δήλωσε στον “Guardian” ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης και πρόσθεσε «Η ανισορροπία στη ζήτηση και την προσφορά βρίσκεται πίσω από τις πολύ μεγάλες αυξήσεις των τιμών, τις οποίες απολαμβάνουν οι παραγωγοί, αλλά οι οποίες πλήττουν πολύ τους καταναλωτές".

Τον τελευταίο χρόνο, η εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα, όπου είναι το πιο απαραίτητο συστατικό σε κάθε νοικοκυριό, έχει μειωθεί κατά 30%, καθώς οι αγοραστές στρέφονται σε άλλα έλαια που δεν είναι τόσο καλά αλλά φθηνότερα - προς το παρόν.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι η πτώση που έχουμε δει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής της ΣΕΒΙΤΕΛ.

«Ο κόσμος επιλέγει τα σπορέλαια επειδή είναι στο ένα τρίτο της τιμής. Έπειτα, υπάρχει ο δισταγμός χωρών όπως η Βρετανία, οι οποίες τώρα σκέφτονται δύο φορές να εισάγουν (τα δικά μας) ελαιόλαδα λόγω της εκτίναξης του κόστους», δήλωσε στην εφημερίδα.

«Οι άνθρωποι εδώ θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά τη μεταφορά των ελαιώνων βορειότερα σε μέρη όπως η Θράκη και η Μακεδονία που είναι πιο δροσερά», είπε. «Καλλιεργούμε ελιές στην Ελλάδα εδώ και 4.000 χρόνια και αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πραγματικά πρωτοφανές», πρόσθεσε.

Με την τιμή του ελαιολάδου να έχει εκτοξευθεί στα ύψη και να είναι απρόσιτη για πολλούς στην Ελλάδα - λόγω του πληθωρισμού και των πλημμυρών που καταστρέφουν τα δέντρα - το αγαθό έχει γίνει «έπαθλο» για τους κλέφτες, επειδή είναι τόσο πολύτιμο.

Ο λεγόμενος «Πράσινος Χρυσός» είναι από τους καλύτερους στον κόσμο, ακόμη και αν μένει σε μεγάλο βαθμό αδιάθετο και το μεγαλύτερο μέρος του πωλείται σε άλλες χώρες -ιδίως στην Ιταλία- για να το πουλήσει ως δικό της και οι ελλείψεις και η μικρότερη σοδειά που βλέπουμε να έρχεται, το έχουν κάνει στόχο των κλεφτών.

Σε αφιέρωμα της η βρετανική εφημερίδα "The Guardian" σημειώνει την πρόσφατη κλοπή 37 τόνων από τον ελαιουργικό συνεταιρισμό Πολυγύρου στη Χαλκιδική, οι οποίοι γκρέμισαν μια σιδερένια πόρτα και παρέκαμψαν μια πύλη υψηλής ασφαλείας για να φτάσουν σε αυτήν.

«Το λάδι έφυγε», δήλωσε στην εφημερίδα ο Γιάννης Κελιανός, αγρότης του συνεταιρισμού. «Έχει μείνει πολύ λίγο», είπε, ενώ η κλοπή έθεσε σε συναγερμό και άλλες περιοχές παραγωγής και αποθήκευσης ελαιολάδου για να μην είναι οι επόμενοι.

Άλλα περισσότερα από 100 κιλά που αφαιρέθηκαν από πλαστικά βαρέλια στη Μεσσηνία στην Πελοπόννησο στη νοτιοδυτική Ελλάδα, μακριά από τη βορειοανατολική χερσόνησο της Χαλκιδικής, οι κλέφτες πηγαίνουν πολύ μακριά στην αναζήτησή τους για το λάδι.

«Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη επιχείρηση», δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Γιαννούλης, σχετικά με το γιατί το προϊόν βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο κλεφτών ή οργανωμένων κυκλωμάτων.

«Τριάντα επτά τόνοι στη σημερινή αγορά θα άξιζαν περισσότερα από 300.000 ευρώ. Όταν οι τιμές του ελαιολάδου τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 200% λόγω των χαμηλών αποδόσεων, υπάρχουν πολλά χρήματα για να κερδηθούν».

«Από την Πελοποννησιακή χερσόνησο μέχρι τα ορεινά χωριά της Κρήτης, οι κλοπές ελαιολάδου έχουν πολλαπλασιαστεί», προστίθεται στο δημοσίευμα, με τους παραγωγούς να προσπαθούν να βρουν μέτρα ασφαλείας, χωρίς να διευκρινίζεται ότι θα προστεθούν φύλακες.

Ο Γιαννούλης, ο όμιλος του οποίου εκπροσωπεί σε παραγωγούς, δήλωσε ότι οι τιμές ρεκόρ για ένα συστατικό που βρίσκεται στην καρδιά της μεσογειακής διατροφής, το οποίο πλέον έχει γίνει σπάνιο σε περιοχές, το έχει κάνει ακόμη πιο επιθυμητό για τους κλέφτες.

Έχει φτάσει στο σημείο οι κλέφτες να το κλέβουν ακόμη και σε μικρότερες ποσότητες από λάμπες που τοποθετούνται σε τάφους σε νεκροταφεία, δείχνοντας πόσο ελκυστικό έχει γίνει, ακόμη και σε κλέφτες που εισβάλλουν σε σπίτια χωριών.

"Δεν πάνε πια για κοσμήματα, πάνε για ελαιόλαδο", δήλωσε ο Θέμης Κανελλόπουλος, δημοσιογράφος με έδρα την Καλαμάτα, ίσως την πιο πολύτιμη περιοχή για ελαιόλαδο σε μια χώρα όπου υπάρχουν αντιπαλότητες για το ποιος έχει το καλύτερο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις