Ουκρανία: Έχουν καταστραφεί σχεδόν 300.000 τόνοι σιτηρών

Οι επιθέσεις της Ρωσίας στις γεωργικές υποδομές και τα πλοία της Ουκρανίας από τον Ιούλιο έχουν καταστρέψει σχεδόν 300.000 τόνους σιτηρών, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο την ουκρανική κυβέρνηση.

Από τότε που η Ρωσία εγκατέλειψε την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο, οι στρατιωτικές της δυνάμεις έχουν πλήξει έξι πολιτικά πλοία και 150 λιμενικές και σιτηρειακές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια 17 επιθέσεων, καταστρέφοντας καλλιέργειες που κατευθύνονταν προς εξαγωγή, ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Oleksandr Kubrakov.

"Αυτή είναι η προσπάθεια της Ρωσίας να βαθύνει την επισιτιστική κρίση στις χώρες που εξαρτώνται από τα ουκρανικά προϊόντα", δήλωσε ο Kubrakov.

Οι ζημιές στα ουκρανικά λιμάνια μείωσαν τις δυνατότητες εξαγωγής σιτηρών της χώρας κατά 40%, δήλωσε ο Kubrakov.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 22 Φεβρουαρίου 2022 και κατά τους πρώτους πέντε μήνες της σύγκρουσης εγκατέστησε αποκλεισμό για να εμποδίσει την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. 

Η Ρωσία συμφώνησε να αναστείλει τον αποκλεισμό τον Ιούλιο του 2022, όταν υπέγραψε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της τουρκικής κυβέρνησης που επέτρεψε την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών. 

Η Ρωσία εγκατέλειψε τη συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο, λέγοντας ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά της για άρση των κυρώσεων στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της. 

Μετά την επαναφορά του αποκλεισμού, η Ρωσία άρχισε να βομβαρδίζει τα ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία σιτηρών σε λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και κατά μήκος του Δούναβη.

Από τις 3 Οκτωβρίου, η Ουκρανία είχε εξάγει 6,82 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέχρι στιγμής κατά την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου 2023-24, αριθμός μειωμένος κατά 24% από 8,99 εκατομμύρια τόνους την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, όταν ίσχυε η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων. 

Η Ουκρανία αναμένεται να συγκομίσει 79 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων το 2023, με το εξαγώγιμο πλεόνασμα του 2023-24 να ανέρχεται συνολικά σε περίπου 50 εκατομμύρια τόνους.

Η Ουκρανία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιέλαιου στον κόσμο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια έλλειψη τροφίμων, ιδίως σε υπανάπτυκτες χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Κουμπράκοφ δήλωσε ότι 21 πλοία φορτωμένα με σιτηρά έχουν ήδη χρησιμοποιήσει έναν νέο "ανθρωπιστικό" διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα που δημιούργησε η Ουκρανία τον Αύγουστο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ήταν άμεσα προσβάσιμο για σχόλια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις