Γάλα: Κενό στην αγορά από το μειωμένο ζωικό κεφάλαιο

Μεγάλο κενό θα δημιουργήσει το 2024 η έλλειψη του ζωικού κεφαλαίου που προέκυψε από τις καταστροφικές πλημμύρες «Daniel» και «Elias» στη Θεσσαλία, όπου είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερα από 80.000 αιγοπρόβατα, σύμφωνα με επισημά στοιχεία του ΥΠΑΑΤ.

Κτηνοτρόφοι μιλώντας στο Agrocapital επισήμαναν ότι οι ποσότητες γάλακτος που θα λείψουν την επόμενη χρονιά από την αγορά θα είναι μίνιμουμ 20 εκατομμύρια κιλά.

«Δεν υπάρχουν ζώα και δεν θα μπορέσει να αναπληρωθεί η παραγωγή» είπαν και συμπλήρωσαν πως «πολλά από αυτά που επέζησαν των πλημμυρών δεν θα συνεισφέρουν γαλακτοκομικά φέτος». 

Παράλληλα οι ίδιοι σημείωσαν ότι εκτός την μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, με ότι και αυτό συνεπάγεται (λιγότερο παραδοτέο γάλα άρα λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα) έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Εκτός το ηλεκτρικό ρεύμα η τιμή του οποίου τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει, τη νέα χρονιά θα έρθουν αντιμέτωποι με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και το «τέλος» των εκπτώσεων, ενώ καλούντα να πληρώνουν υψηλότερες τιμές και για τις ζωοτροφές. 

Ήδη η τιμή που αγοράζουν το τριφύλλι είναι αρκετά υψηλές πλέον, δημιουργώντας έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις