Συμφωνία Ουκρανίας-Πολωνίας-Λιθουανίας για επίσπευση στις εξαγωγές σιτηρών

Η Ουκρανία, η Πολωνία και η Λιθουανία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη, με τις άπορες χώρες πέρα από την Ευρώπη να επωφελούνται ενδεχομένως από ταχύτερες διαδικασίες.

Η συμφωνία σημαίνει ότι οι επιθεωρήσεις σιτηρών θα μετατοπιστούν από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας σε λιμάνι της Λιθουανίας στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με δήλωση του ουκρανικού υπουργείου Γεωργίας.

Η κίνηση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της διέλευσης ουκρανικών εξαγωγών μέσω του πολωνικού εδάφους, ανέφερε η δήλωση, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από το λιθουανικό λιμάνι Klaipeda, όπου από την Τετάρτη θα γίνονται οι έλεγχοι για παράσιτα και φυτικές ασθένειες, τα σιτηρά μπορούν να εξαχθούν δια θαλάσσης σε όλο τον κόσμο.

Αν και ο δηλωμένος στόχος είναι να επιταχυνθούν οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, η συμφωνία μπορεί επίσης να συμβάλει στην εκτόνωση των εντάσεων σχετικά με τις τιμές των σιτηρών μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας σε μια στιγμή που κάποια διεθνής υποστήριξη στις προσπάθειες του Κιέβου να αναχαιτίσει τη ρωσική εισβολή μπορεί να ξεφτίζει .

Οι αγροτικές εξαγωγές έχουν φέρει μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ευρωπαϊκή ενότητα για την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε.

Η Ρωσία επέφερε τεράστιο πλήγμα αποχωρώντας τον Ιούλιο από μια συμφωνία εν καιρώ πολέμου που εξασφάλιζε την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό έχει αφήσει πιο ακριβές χερσαίες διαδρομές μέσω της Ευρώπης ως τον κύριο δρόμο για τις εξαγωγές της Ουκρανίας.

Οι αγρότες σε κοντινές χώρες έχουν αναστατωθεί που τα προϊόντα διατροφής της Ουκρανίας έχουν κατακλύσει τις τοπικές τους αγορές, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω και βλάπτοντας τα προς το ζην. Το σφραγισμένο φορτίο έχει βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος και η αποστολή ουκρανικών σιτηρών κατευθείαν στο λιμάνι της Λιθουανίας μπορεί επίσης να είναι μια απάντηση.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ανακοίνωσαν απαγορεύσεις στις τοπικές εισαγωγές ουκρανικών τροφίμων μετά τη λήξη του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Ουκρανία υπέβαλε καταγγελία αμέσως μετά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καθώς η διαμάχη επιδεινώθηκε.

Οι χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να επιτρέπουν σε αυτά τα προϊόντα να μετακινούνται μέσω των συνόρων τους σε μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι πεινούν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις