Ουκρανία: Πως εξελίχθηκε η παραγωγή και οι εξαγωγές σιταριού μετά τον πόλεμο

Με τον πόλεμο η Ουκρανία μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές σιτηρών της. Όπως φαίνεται και στο γράφημα, τον Οκτώβριο του 2021 οι εξαγωγές σίτου της Ουκρανίας ήταν περίπου 4,5 Mt, εκ των οποίων το 90% μεταφέρθηκε μέσω θαλάσσης.

Μετά την έναρξη του πολέμου ο ρωσικός στρατός απέκλεισε τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και ουσιαστικά παρέλυσε τις εξαγωγές, σύμφωνα με infographic που έφτιαξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. για την εφαρμογή εναλλακτικών οδών μεταφοράς και από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία για την απεμπλοκή λιμένων (η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας), οι εξαγωγές αυξήθηκαν προοδευτικά έως ότου έφτασαν τους 2 Mt τον Οκτώβριο του 2022 και οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2023 η Ρωσία αποχώρησε από τη Συμφωνία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Μέχρι τότε το 40% των ουκρανικών σιτηρών μεταφερόταν μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ενώ το 60% μεταφερόταν μέσω ξηράς.

Το 2021, οι Ουκρανοί αγρότες φύτεψαν σχεδόν 17 εκατομμύρια εκτάρια ανοιξιάτικες καλλιέργειες, που είναι περισσότερα από τη συνολική έκταση της Αυστρίας και της Τσεχίας.

Ωστόσο, μετά την έναρξη του πολέμου, το 2022 οι αγρότες φύτεψαν 22% λιγότερη. Η μη σπαρμένη έκταση (2,8 εκατομμύρια εκτάρια) είναι σχεδόν όσο η έκταση του Βελγίου.

Ενώ ο αντίκτυπος του πολέμου στις εξαγωγές των σιτηρών της Ουκρανίας μετριάστηκε από τις προπολεμικές φυτεύσεις και τα μεγάλα αποθέματα του 2022, οι μελλοντικές εξαγωγές θα επηρεαστούν σοβαρά λόγω απώλειας ή ζημιάς στις εγκαταστάσεις παραγωγής και στις μη φυτεμένες περιοχές.

Σε σύγκριση με το 2021/2022 η παραγωγή σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκε κατά 29% το 2022/2023 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.

Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιέλαιου στον κόσμο (50% των παγκόσμιων εξαγωγών), ο τρίτος εξαγωγέας κριθαριού (18%), ο τέταρτος σε καλαμπόκι (16%) και ο πέμπτος σε σιτάρι (12%). Το 2021 η Ουκρανία εξήγαγε σιτηρά αξίας σχεδόν 11,5 δις ευρώ.

Το 65% του σιταριού που εξήχθη μέσω της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας έφτασαν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με την απόφασή της να εγκαταλείψει την εν λόγω Συμφωνία, η Ρωσία επιδεινώνει περαιτέρω την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Οι ουκρανικές εξαγωγές – ιδιαίτερα το σιτάρι- είναι ζωτικής σημασίας για ορισμένες ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Από το 2016 έως και το 2021, οι συγκεκριμένες χώρες έλαβαν το 92% του σιταριού τους από την Ουκρανία

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις