Βαμβακοκαλλιέργεια: Έως και 70% η απώλεια παραγωγής

Οι λίγες βροχές που έπεσαν αυτή την εβδομάδα στο θεσσαλικό κάμπο ήταν ικανές να σταματήσουν τη συγκομιδή του βαμβακιού, που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες έστω και δειλά στις …στεγνές περιοχές, αυξάνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες των παραγωγών για την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Ο γεμάτος, με νερό από τις θεομηνίες Daniel και Elias, υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα τα νερά, με αποτέλεσμα τα χωράφια να παραμένουν λασπωμένα και οι μηχανές να αδυνατούν να μπούνε για να συγκομίσουν. 

Σε μία όψιμη χρονιά, όπως η φετινή κάθε βροχή που θα πέφτει θα καθυστερεί την ολοκλήρωση, μιας έτσι κι αλλιώς προβληματικής σεζόν, που ξεκίνησε με πολλές βροχές τον Ιούνιο, συνεχίστηκε με καύσωνα και υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκε με τις καταστροφικές πλημμύρες τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα Μοχάμεντ Νταράουσε «με μία πρώτη εκτίμηση, φέτος αναμένουμε μείωση παραγωγής στην Κεντρική Ελλάδα (Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένου και των 20.000 στρεμμάτων του νομού Φθιώτιδας που συνορεύουν με Φάρσαλα- Βόλο) περίπου 70%. 

Ουσιαστικά θα λείψουν από την αγορά 150 με 160.000 τόνοι σύσπορο βαμβάκι, το οποίο μεταφράζεται σε 50.000 τόνοι εκκοκκισμένου.

Ο κ. Νταράουσε θεωρεί ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα χωράφια στο νομό Καρδίτσας, όπου υπάρχουν πολλές ξένες ύλες και φερτά υλικά, όπως επίσης στην επαρχία Φαρσάλων, στα παρακάρλια και στη Φαρκαδόνα του νομού Τρικάλων. Σε αυτές τις περιοχές, δύσκολα να συγκομίσει κάποιος, καθώς η διαδικασία είναι ασύμφορη. Ακόμη και αν καταφέρει κάποιος να μαζέψει πάνω από 150 kg δεν νομίζω ότι συμφέρει. Δεν θα βγάλει ούτε τα έξοδα της μηχανής» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Νταράουσε και προσθέτει: Στο υπόλοιπο 30%, που δεν χτυπήθηκε έντονα από τις θεομηνίες, οι παραγωγοί θα πληρωθούν με χαμηλές τιμές, λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας (έχει χαθεί το χρώμα, έντονο φαινόμενο καραμελοποίησης).

Φάρσαλα

Στην επαρχία Φαρσάλων, παρατηρούνται πολύ χαμηλές παραγωγές, από 200-230 κιλά, με ελάχιστες εξαιρέσεις να ξεπερνούν τα 250 κιλά, λόγω της κακοκαιρίας Daniel και μετέπειτα του Elias που βρήκε το καρύδι ανοιχτό και εξανέμισε το βάρος. Μέχρι τώρα έχει συγκομιστεί περίπου το 25-30% της παραγωγής. 

Στην πύλη τα εκκοκκιστήρια πληρώνουν από 64 λεπτά έως 64,5 λεπτά του ευρώ. Λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας οι αγρότες που θα συγκομίσουν, ουσιαστικά δεν βγάζουν ούτε τα έξοδα. Όλοι οι παραγωγοί έχουν αφήσει μάρτυρες και ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να τρέξει να κάνει την εκτιμητική διαδικασία, καθώς σε λίγες μέρες θα πρέπει να μαζευτεί και το δεύτερο χέρι. 

Και σε μια χρονιά που είναι ήδη με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, όταν κάποιος έχει χωράφι 30 στρεμμάτων και το 10% έχει μείνει για μάρτυρες, προκύπτουν έξτρα απώλειες.

Παράλληλα, επειδή τα χωράφια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, θα καθυστερήσει σημαντικά η σπορά τους για την χειμερινή σαιζόν με σιτηρά και κριθάρι.

Μονόδρομος η γενναία στήριξη της καλλιέργειας 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Οργάνωσης Βάμβακος «Cotton Farsala» Αποστόλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θεωρεί ότι ελάχιστοι παραγωγοί θα συγκομίσουν φέτος στην επαρχία: Υπάρχουν τρεις κατηγορίες χωραφιών στην περιοχή μας. Τα πλημμυρισμένα, αυτά στα οποία πέρασε το νερό με ορμή και έφυγε και τα στεγνά που βρίσκονται κυρίως σε ορεινές περιοχές, με επικλινή εδάφη.

Στην πρώτη κατηγορία προφανώς δεν πρόκειται να μαζευτεί ούτε κιλό. Στη δεύτερη κατηγορία η συγκομιδή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 με 200 κιλά. Εδώ θα πρέπει οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ να συμπεριλάβουν και αυτή την κατηγορία στις αποζημιώσεις. Ελπίζω και εύχομαι οι εκτιμήσεις να γίνουν από έμπειρους γεωπόνους, που θα κατανοήσουν την αδυναμία της συγκομιδής» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνεχίζει: Στην τρίτη κατηγορία, όπου υπάρχουν ελάχιστες εκτάσεις κάποιοι που ήδη συγκόμισαν, μιας και η περιοχή μας είναι πρώιμη, μετά βίας μάζεψαν 230 με 250 κιλά, με πολύ υποβαθμισμένη ποιότητα. 

Φυσικά η παράδοση στα εκκοκκιστήρια έγινε με ανοιχτή τιμή και οι προσδοκίες των συναδέλφων δεν ταυτίζονται με την τρέχουσα εμπορική τιμή.  Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου «η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει  γενναία τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλιώς η καλλιέργεια κινδυνεύει με εγκατάλειψη. Σαν Ομάδα Παραγωγών έχουμε έτοιμες προτάσεις να καταθέσουμε στους αρμόδιους. Ελπίζουμε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει σωστά την απώλεια της παραγωγής.

Σχετικά με καταστροφή στο έγγειο κεφάλαιο, προτείνουμε το 70% της αποζημίωσης που προβλέπεται μέσω Κρατικής Αρωγής να δοθεί άμεσα και γρήγορα στους προμηθευτές μας, για να μπορέσουμε να πάρουμε τους σωλήνες (στάγδην άρδευση) τα ηλεκτρομοτέρ, τα τρακτέρ, κ.α. Ιδιαίτερα το πρόβλημα στη σταγόνα είναι μεγάλο. Μας έχουν πει ότι αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται ήδη σε κάποιες δράσεις και προγράμματα του ΠΑΑ. Μπορεί να ακολουθηθεί και σε μας.

Για το υπόλοιπο 30% της ζημίας που δεν αποζημιώνεται, έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να υπάρξει μία δανειοδότηση με ευνοϊκούς 
όρους για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε.

Και ο κ. Παπακωνσταντίνου καταλήγει: Αυτή τη στιγμή στο χώρο του βαμβακιού έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό, ανησυχητικό μείγμα. Στη νέα ΚΑΠ χάνουμε την ενίσχυση της νιτρορύπανσης. Η προσεχής προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, φέτος θα είναι μειωμένη λόγω μη πρασινίσματος. Αυτές οι δύο περιπτώσεις ισοδυναμούν με απώλεια 70 με 80 ευρώ το στρέμμα. Επίσης στη νέα ΚΑΠ δεν υπάρχει πουθενά η λέξη βαμβάκι, ούτε καν στα οικολογικά σχήματα.

Απεναντίας σε πριμοδοτεί για να πας σε άλλες καλλιέργειες π.χ. βίκο. Αν σκεφτεί κανείς τις προβληματικές τελευταίες χρονιές και ιδιαίτερα τη φετινή, τότε καταλαβαίνει γιατί η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει την βαμβακοκαλλιέργεια, η οποία συντηρεί δεκάδες επαγγέλματα.

Πηγή: ifarsala.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις