Ουκρανία: Αναστέλλει τον ανθρωπιστικό διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ουκρανία ανέστειλε τη χρήση του νέου διαδρόμου σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας λόγω αυτού που θεωρεί απειλή από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, δήλωσε την Πέμπτη η εταιρεία συμβούλων Barva Invest με έδρα το Κίεβο, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

"Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την προσωρινή αναστολή της κυκλοφορίας των πλοίων από και προς (τα λιμάνια). Η τρέχουσα απαγόρευση ισχύει στις 26 Οκτωβρίου, αλλά είναι πιθανό να παραταθεί", ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram".

Η Ουκρανία εγκαινίασε έναν "ανθρωπιστικό διάδρομο" για πλοία που κατευθύνονται προς τις αγορές της Αφρικής και της Ασίας τον Αύγουστο, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει έναν de facto αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα, αφού η Ρωσία εγκατέλειψε μια συμφωνία που είχε εγγυηθεί τις θαλάσσιες εξαγωγές του Κιέβου κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αργότερα, ένας ανώτερος γεωργικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η διαδρομή θα χρησιμοποιηθεί επίσης για αποστολές σιτηρών.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και ναυτιλιακές πηγές σημειώνουν ότι περισσότερα από 40 φορτηγά πλοία έχουν εισέλθει στον διάδρομο μέχρι στιγμής και 1,5 εκατομμύριο μετρικοί τόνοι φορτίου έχουν φύγει από τα ουκρανικά λιμάνια μέσω του διαδρόμου.

Επιπλέον το Ρόιτερς υπογραμμίζει πως οι ουκρανικές αποστολές σιτηρών μέσω ενός νέου εξαγωγικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους τον Οκτώβριο, δήλωσε αργά την Τετάρτη ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Taras Vysotskiy.

Η κατάσταση βελτιώνεται και αν κοιτάξετε τον Σεπτέμβριο και το πρώτο μισό του Οκτωβρίου, υπάρχουν ήδη 700.000 τόνοι (εξαγωγές σιτηρών) και μέχρι τον μήνα (Οκτώβριο) μπορεί να είναι ένα εκατομμύριο και πάνω", δήλωσε στην εθνική τηλεόραση. 

Σύμφωνα με το Πρακτορείο οι Ουκρανοί παραγωγοί γεωργικών προϊόντων δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η νέα διαδρομή θα μπορούσε να επιτρέψει εξαγωγές έως και 2,5 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων το μήνα, αντισταθμίζοντας σχεδόν τον αντίκτυπο της απόφασης της Ρωσίας να εγκαταλείψει την προηγούμενη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις