Αγανακτισμένοι οι αγρότες από την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ

Φωνές και απογοήτευση έφερε στις τάξεις των αγροτών η καταβολή της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης.

Μεσοσταθμικά τα χρήματα που πήραν οι παραγωγοί φέτος, συγκριτικά με το περασμένο έτος είναι «ψαλιδισμένα» κατά 25%, φέρνοντας έτσι σε δυσκολότερη θέση τους αγρότες οι οποίοι πλέον αδυνατούν να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους. 

Μάλιστα, σε επικοινωνία που είχε το Agrocapital με παραγωγούς, σημείωναν ότι υπήρξαν και περιπτώσεις όπου η προκαταβολή που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους την περασμένη Παρασκευή, δεν φτάνει ούτε να καλύψει τις εισφορές για τον ΕΛΓΑ, ενώ υπήρξαν και εκείνες όπου όχι μόνο δεν καλύπτοντας οι εισφορές, αλλά έπρεπε να πληρώσουν και από την τσέπη τους. 

Τα 488 εκατ. ευρώ, στα οποία ανέρχεται το 70% της προκαταβολής που πιστώθηκε σε 550.000 δικαιούχους είναι το μικρότερο ποσό που έχει πιστωθεί ως προκαταβολή στους παραγωγούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι χορηγήθηκαν περίπου 657 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με γνώστες του ζητήματος οι λόγοι για αυτό το «στραπάτσο» είναι τα «μπρος-πίσω» από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ότι αφορά τη προετοιμασία για την πληρωμή, καθώς και τα Οικολογικά Σχήματα (eco-schemes), τα οποία ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. 

Πάντως, δεν θα πρέπει να φανεί περίεργο σε κανέναν οι πληρωμές να σπάσουν σε τρεις αντί για δύο δόσεις όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι παραγωγοί εξοφλούνταν πριν τα Χριστούγεννα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, για την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα πάει η εξόφληση του 30% της βασικής ενίσχυσης, οι μεταβιβάσεις αλλά και η αναδιανεμητική ενίσχυση.

Ωστόσο, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις αλλά και τα Οικολογικά Σχήματα προβλέπεται να πληρωθούν το Μάρτιο του 2024, ενώ για τέλος Ιουνίου πηγαίνει η πληρωμή από τα υπόλοιπα από διορθώσεις, εθνικό απόθεμα, ενστάσεις κ.λπ.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, την Παρασκευή, το προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιηθούν μέσω του gov.gr οι ακόλουθες πληρωμές:

* Εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους 2022 περίπου 20 εκατ.

* Προκαταβολή  των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους 2023 περίπου 180 εκατ.  (τέλος Νοεμβρίου).

* Εξόφλησης, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Βασικής Ενίσχυσης, της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης και της Εξισωτικής Αποζημίωσης, ύψους περίπου 650 εκ ευρώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις