Κατάσχεση 2.040 τόνων παράνομων φυτοφαρμάκων

Μια παγκόσμια επιχείρηση επιβολής του νόμου, η Silver Axe VIII, κατάφερε να κατασχέσει 2.040 τόνους παράνομων φυτοφαρμάκων, να συλλάβει 21 υπόπτους και να διαλύσει αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής που χρησιμοποιούνται για την παραποίηση φυτοφαρμάκων. 

Η επιχείρηση διεξήχθη από αρχές επιβολής του νόμου από 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ και πέντε τρίτων χωρών.

Τα φυτοφάρμακα είναι από τα πιο ελεγχόμενα προϊόντα στον κόσμο και η βιομηχανία φυτοφαρμάκων υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις. 

Ωστόσο, το παράνομο εμπόριο φυτοφαρμάκων αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και της οικονομίας. 

Τα παράνομα φυτοφάρμακα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία, να υποβαθμίσουν το περιβάλλον και να θέσουν σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Silver Axe VIII, οι αρχές επιβολής του νόμου εντόπισαν μια σειρά από εγκληματικές τάσεις στο εμπόριο παράνομων φυτοφαρμάκων. 

Αυτές οι τάσεις περιλαμβάνουν την πώληση απομιμήσεων, απαγορευμένων προϊόντων και μη ελεγχόμενων εισαγωγών – τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης. 

Οι συμμετέχουσες αρχές διεξήγαγαν επιθεωρήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, στις εσωτερικές αγορές, στους παρόχους υπηρεσιών δεμάτων και στις ηλεκτρονικές αγορές.

Η Europol συντόνισε την επιχείρηση Silver Axe VIII, διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και παρείχε επιχειρησιακή και στρατηγική αναλυτική υποστήριξη. 

Επιπλέον, ειδικοί της Europol με κινητό γραφείο και ιατροδικαστές παρείχαν υποστήριξη στις εθνικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Η επιχείρηση Silver Axe VIII είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση επιβολής του νόμου που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου φυτοφαρμάκων. 

Οι επιτυχίες της επιχείρησης υπογραμμίζουν την σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις