Γάλλοι αμπελουργοί "μπλοκάρουν" ισπανικά φορτία με τρόφιμα

Γάλλοι αμπελουργοί απέκλεισαν την κυκλοφορία στα διόδια Le Boulou, στη νότια Γαλλία, και ειχαν μπλοκάρει ισπανικά φορτηγά και διέρρευσαν το φορτίο που μετέφεραν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εισαγωγές ισπανικού κρασιού. Μποϊκοτάζ των ισπανικών προϊόντων από τους Γάλλους οινοπαραγωγούς στα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών μελών

Οι αμπελουργοί στη νότια Γαλλία έχουν καλέσει σε διάφορες διαδηλώσεις για να απαιτήσουν οικονομικές προσπάθειες για να βοηθήσουν την περιφερειακή οινοποιία, η οποία έχει υπομείνει μια δύσκολη συγκομιδή εν μέσω δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Μετά από μερικά χρόνια, οι αμπελουργοί δεν μπορούν πλέον να κάνουν τις εκμεταλλεύσεις τους κερδοφόρες και διαβεβαιώνουν ότι δεν λαμβάνουν επαρκή απάντηση από τη γαλλική κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων της αμπελουργίας στο νότο της χώρας.

Η ισπανική κυβέρνηση καταδίκασε αυτές τις ενέργειες των Γάλλων αμπελουργών για καταστροφή φορτίων ντομάτας, κρασιού και κάβας από την Ισπανία και τονίζει ότι αυτός ο αποκλεισμός απειλεί την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, το Υπουργείο Γεωργίας επικοινώνησε με τις γαλλικές αρχές για να σταματήσει μια ενέργεια που «βλάπτει» τους πληγέντες και να αποκαταστήσει την κανονικότητα ώστε να μην αναπαραχθούν αυτά τα περιστατικά.

Από την πλευρά τους, οι Mossos d'Esquadra έχουν συνεργαστεί με τη Γαλλική Χωροφυλακή και έχουν εκτρέψει βαρέα οχήματα στη La Jonquera (Χιρόνα), αν και η Ισπανική Συνομοσπονδία Εμπορευματικών Μεταφορών (CETM) θεωρεί ότι αυτή η ενέργεια είναι «ανεπαρκής».

Ο Συντονιστής των Αγροτών και των Οργανώσεων Κτηνοτροφίας (COAG) ζήτησε «αυστηρές» κυρώσεις κατά της γαλλικής κυβέρνησης και κατά των αγροτών που επιτέθηκαν στα ισπανικά φορτηγά.

Επιπλέον, η COAG ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί «αποτελεσματικά και δυναμικά» την ελεύθερη κυκλοφορία της ισπανικής αγροτικής παραγωγής στη γαλλική επικράτεια και απαιτεί από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων να υποβάλει επίσημη καταγγελία στη γαλλική κυβέρνηση για την απάθειά της. ενόψει των επαναλαμβανόμενων επιθέσεων στα προϊόντα μας.

Η ένταση μεταξύ των Γάλλων και των Ισπανών αμπελουργών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εισαγωγές ισπανικού κρασιού στη Γαλλία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το 2022, η Ισπανία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής κρασιού στη Γαλλία, με εξαγωγές ύψους 6,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων.

Αυτή η σύγκρουση είναι ένα ακόμη παράδειγμα των εντεινόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Οι αμπελουργοί στη νότια Γαλλία υποστηρίζουν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων εντός της ΕΕ δεν τους προστατεύει από τον ανταγωνισμό από πιο φτηνά προϊόντα από άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις