Τιμές βαμβακιού: Σταθερή η διεθνής τιμή, μειωμένη η εγχώρια

Σταθερή παρέμεινε η διεθνής τιμή του βαμβακιού την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, στα 95,00 σεντς ανά λίβρα, ενώ η εγχώρια τιμή του εκκοκκισμένου κυμάνθηκε στα 1,97 ευρώ ανά κιλό, μειωμένα κατά 0,03 ευρώ από την προηγούμενη ημέρα.

Η διεθνής τιμή του βαμβακιού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, λόγω των περιορισμένων παγκόσμιων αποθεμάτων και της αυξημένης ζήτησης από τις χώρες της Ασίας. Η εγχώρια τιμή, από την άλλη πλευρά, έχει υποχωρήσει ελαφρώς, λόγω της αυξημένης προσφοράς από τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Βαμβακιού, η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού για τη σεζόν 2022-2023 εκτιμάται σε 25,5 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 2% από την προηγούμενη σεζόν. Η παγκόσμια κατανάλωση βαμβακιού εκτιμάται σε 26,5 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 2% από την προηγούμενη σεζόν.

Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια βαμβακιού καλύπτει περίπου 1,2 εκατομμύρια στρέμματα, με την παραγωγή να ανέρχεται σε περίπου 300.000 τόνους.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι τιμές βαμβακιού την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 από την μεγαλύτερη έως την μικρότερη  ήταν οι εξής:

Η υψηλότερη τιμή   που καταγράφηκε

Εκκοκκισμένο βαμβάκι: 1,97 ευρώ ανά κιλό (Πύλη Εκκοκιστηρίου)
Σύσπορο βαμβάκι: 0,65 ευρώ ανά κιλό (Χωράφι)


Η  χαμηλότερη τιμή που καταγράφηκε

Εκκοκκισμένο βαμβάκι: 0,62 ευρώ ανά κιλό (Πύλη Εκκοκιστηρίου)
Σύσπορο βαμβάκι: 0,59 ευρώ ανά κιλό (Χωράφι)


Οι τιμές αυτές είναι μειωμένες κατά 0,03 ευρώ ανά κιλό από την προηγούμενη ημέρα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις