Δανία: Οι αγρότες της ΕΕ πρέπει να πληρώνουν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Οι αγρότες της ΕΕ θα πρέπει να πληρώνουν για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε ο υπουργός για το κλίμα της Δανίας, καθώς οι Βρυξέλλες αγωνίζονται να περιορίσουν έναν τομέα που προβλέπεται να γίνει ο μεγαλύτερος ρυπαντής του μπλοκ μέχρι το 2040.

Ο Lars Aagaard δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι αγρότες που αξίζουν "τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ευρωπαϊκή αγορά" θα πρέπει να είναι εκείνοι που εκπέμπουν τις λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά τόνο παραγόμενων τροφίμων. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρέωση των εκπομπών τους στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) του μπλοκ, το οποίο καλύπτει ήδη την ηλεκτροπαραγωγή και τους βαρείς βιομηχανικούς τομείς.

"Θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε πώς μπορούμε να αποκτήσουμε ένα πανευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο ... βάζοντας τον γεωργικό τομέα σε κάτι παρόμοιο με το ΣΕΔΕ", δήλωσε ο Aagaard.

Η Δανία συγκαταλέγεται σε μια ομάδα χωρών που πιέζουν την ΕΕ να θέσει έναν φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών του μπλοκ κατά 95% έως το 2040 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. 

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο στόχος αυτός δεν θα είναι εφικτός αν δεν μειωθεί η ρύπανση από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

"Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μετασχηματίσουμε τον γεωργικό τομέα όπως άλλες βιομηχανίες, και αυτό δεν είναι εύκολο. Δεν θα γίνει βραχυπρόθεσμα", δήλωσε.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν τρόπους να συμπεριλάβουν τη γεωργία στο ΣΕΔΕ, το οποίο από το 2005 έχει συμβάλει στη μείωση των εκπομπών στον τομέα της ενέργειας κατά 37%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κυβέρνηση της Δανίας συζητά την επιβολή φόρου άνθρακα στη δική της παραγωγή βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία, όπως έχει δηλώσει, αποτελεί κλειδί για την επίτευξη των δικών της κλιματικών στόχων. 

Θα ήταν μόλις η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τη Νέα Ζηλανδία που θα εισήγαγε έναν τέτοιο φόρο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση από τη γεωργία. 

Ο τομέας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ, αλλά πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος μέχρι το 2040, καθώς οι άλλες βιομηχανίες αποσυμφορούνται από τον άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος. Οι γεωργικές εκπομπές από τον τομέα μειώθηκαν μόνο κατά 3% μεταξύ 2005 και 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Αυτό συγκρίνεται με μια μείωση 7,6% στον τομέα των μεταφορών και μια μείωση 31% στις εκπομπές από τα κτίρια κατά την ίδια περίοδο.

Οι μειώσεις δεν αναμένεται να αυξηθούν πριν από το 2030 με βάση τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα στα κράτη μέλη.

Η γεωργία θεωρείται πολιτικά ευαίσθητος τομέας, δεδομένης της δύναμης του γεωργικού λόμπι στις Βρυξέλλες και των φόβων ότι ο εξαναγκασμός της να γίνει πιο βιώσιμη θα προκαλέσει κινήματα διαμαρτυρίας, όπως το κόμμα των αγροτών «BBB» που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις τοπικές εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο.

Η «BBB» ηγήθηκε της αντιπολίτευσης στις προσπάθειες της Χάγης για τη μείωση της ρύπανσης από οξείδιο του αζώτου, η οποία επιδεινώνεται από τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων.

Οι προσπάθειες να προστεθούν οι μεταφορές στον γεωργικό τομέα στο ΣΕΔΕ κατά την αναθεώρησή του τον περασμένο Δεκέμβριο απέτυχαν, ενώ η προσπάθεια των Βρυξελλών να συμπεριληφθούν οι μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στους νέους κανόνες του μπλοκ για τις βιομηχανικές εκπομπές είναι πιθανό να αμβλυνθεί μετά τη σθεναρή αντίσταση των κρατών μελών της ΕΕ.

Κανένα νέο μέτρο δεν θα εισαχθεί πριν από τις εκλογές της ΕΕ τον προσεχή Ιούνιο, μετά τις οποίες θα διοριστεί νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ των ιδεών που διατυπώνονται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής περιλαμβάνεται το να πληρώνουν τα σούπερ μάρκετ για τις άδειες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με τα τρόφιμα που πωλούν, με την ελπίδα ότι αυτό θα τα ωθήσει να προμηθεύονται προϊόντα που παράγονται με τις χαμηλότερες εκπομπές. 

Ωστόσο, ο κατακερματισμένος χαρακτήρας του τομέα και ο αριθμός των μικρών παραγωγών θα καθιστούσαν την επαλήθευση πρόκληση, δήλωσαν αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις.

Ο Aagaard αναγνώρισε ότι υπάρχει "κίνδυνος" ο εξαναγκασμός των αγροτών να πληρώνουν για τις εκπομπές να ευνοήσει τις μεγαλύτερες, βιομηχανικού επιπέδου εκμεταλλεύσεις, λέγοντας: "Είμαι βέβαιος ... ότι δεν θα επωφελούνταν όλοι οι αγρότες ή οι γεωργικές δραστηριότητες από ένα τέτοιο σύστημα στον ίδιο βαθμό".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις