Ο δείκτης τιμών δημητριακών FAO μειώνεται

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανέφερε στις 3 Νοεμβρίου ότι ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώθηκαν κατά 2% εν μέσω γενικά παθητικής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών, ενώ εκείνες του σιταριού μειώθηκαν κατά 1,9%, επιβαρυνόμενες από τις ισχυρές προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εξαγωγέων. 

Αντίθετα, οι τιμές των τιμών των χονδρόκοκκων σιτηρών αυξήθηκαν ελαφρώς, με αιχμή τον αραβόσιτο λόγω της αραίωσης των προμηθειών στην Αργεντινή.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων μειώθηκε κατά 0,7% από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές φοινικέλαιου, λόγω των εποχικά υψηλότερων εκροών και της υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών, υπεραντιστάθμισαν τις υψηλότερες τιμές για τα έλαια σόγιας, ηλίανθου και ελαιοκράμβης. 

Οι τιμές του σογιέλαιου αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης από τον τομέα του βιοντίζελ.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης μειώθηκε κατά 2,2%, αλλά παρέμεινε 46,6% πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους, και ο Δείκτης Τιμών Κρέατος μειώθηκε κατά 0,6%, καθώς η υποτονική ζήτηση εισαγωγών, ιδίως από την Ανατολική Ασία, οδήγησε σε πτώση των διεθνών τιμών του χοιρινού κρέατος, υπεραντισταθμίζοντας τις οριακές αυξήσεις των τιμών των κρεάτων πουλερικών, βοοειδών και αιγοπροβάτων.

Αντίθετα, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε κατά 2,2% τον Οκτώβριο, τερματίζοντας μια εννεάμηνη πτώση.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των διεθνών τιμών ενός συνόλου τροφίμων που αποτελούν αντικείμενο παγκόσμιας εμπορίας, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 120,6 μονάδες τον Οκτώβριο, μειωμένος κατά 10,9% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του ένα χρόνο νωρίτερα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις