Στο επίκεντρο οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και η παραγωγή

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι εκτίναξε στα ύψη την τιμή των βασικών σιτηρών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι θα διακοπούν οι προμήθειες από τις δύο χώρες - οι οποίες πριν από τον πρόσφατο πόλεμο παρείχαν περίπου το 30% των εξαγωγών σιταριού.

Το σιτάρι έφτασε σε τιμή ρεκόρ των 12,25 δολαρίων το μπούσελ μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, αν και η τιμή στη συνέχεια έπεσε και πρόσφατα έφτασε τα 5,61 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Το καλαμπόκι σημείωσε επίσης άλμα κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου στα 8,18 δολάρια το μπούσελ, κοντά στο ρεκόρ των 8,31 δολαρίων το 2012. Πρόσφατα διαπραγματευόταν στα 4,75 δολάρια. 

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει εν μέσω ανησυχιών για την ύφεση και επειδή τα προβλήματα εφοδιασμού που σχετίζονται με τον πόλεμο δεν ήταν τόσο σοβαρά όσο αναμενόταν.

Ωστόσο, ορισμένοι στρατηγικοί επενδυτές προβλέπουν ότι η ύφεση θα μπορούσε να τελειώσει σύντομα, επειδή οι τιμές πλησιάζουν το νεκρό σημείο παραγωγής ή το επίπεδο στο οποίο το κόστος παραγωγής ισούται με τα έσοδα ενός προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι αν οι τιμές πέσουν περαιτέρω, οι παραγωγοί θα χάσουν χρήματα.

Όσον αφορά τις ουκρανικές εξαγωγές, σε τηλεγράφημά του το Reuters ανέφερε ότι: "Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σε 9,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μέχρι στιγμής στην περίοδο εμπορίας 2023/24 Ιούλιος-Ιούνιος, όπως έδειξαν τη Δευτέρα τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.

Το υπουργείο τόνισε ότι μέχρι τις 7 Νοεμβρίου πέρυσι, μία ημέρα αργότερα, η Ουκρανία είχε εξάγει 14,3 εκατομμύρια τόνους σιτηρών".

Το τηλεγράφημα πρόσθεσε ότι: "Το υπουργείο δήλωσε ότι οι έμποροι είχαν εξάγει 550.000 τόνους σιτηρών μέχρι στιγμής τον Νοέμβριο σε σύγκριση με 1,07 εκατομμύρια τόνους κατά την περίοδο 1-7 Νοεμβρίου 2022.

Το υπουργείο δεν έδωσε καμία εξήγηση για την πτώση, αλλά οι έμποροι και τα συνδικάτα των αγροτών δήλωσαν ότι τα μπλοκαρισμένα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και οι ρωσικές επιθέσεις στα λιμάνια της χώρας στον ποταμό Δούναβη είναι οι κύριοι λόγοι για τις χαμηλότερες εξαγωγές. 

Όσον αφορά τις προοπτικές της συγκομιδής, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημείωσε: Η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων είναι πολύ καλή. Η Ουκρανία έχει συγκομίσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 67 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων από τη νέα συγκομιδή του 2023, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Γεωργίας.

Το υπουργείο δεν έδωσε συγκριτικά στοιχεία. Η συγκομιδή τελειώνει αργά φέτος, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. 

Από τη μεριά της η Wall Street υπογράμμισε πως: Η Μόσχα δήλωσε ότι ένα ουκρανικό χτύπημα προκάλεσε ζημιές σε ένα ρωσικό πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στην κατεχόμενη Κριμαία, το τελευταίο σημάδι ότι οι ενισχυμένες επιθέσεις της Ουκρανίας προκαλούν περαιτέρω πλήγματα στο ρωσικό ναυτικό.

Η δήλωση της Ρωσίας ήρθε αφού η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι εκτόξευσε πυραύλους κρουζ σε ναυπηγική εγκατάσταση στο Κερτς, στην ανατολική Κριμαία, που προκάλεσε ζημιές σε ένα από τα πιο σύγχρονα ρωσικά πυραυλοφόρα κρουζ. Το χτύπημα στο πλοίο ήρθε την ώρα που οι ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές της Ουκρανίας περιγράφουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης ως αδιέξοδο.

Στο ίδιο άρθρο η εφημερίδα εξηγεί ότι: "Νωρίτερα φέτος το Κίεβο αύξησε τους βομβαρδισμούς του σε λιμάνια της χερσονήσου της Κριμαίας χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ Storm Shadow που προμηθεύτηκε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επίθεση του Σαββάτου είναι η πρώτη γνωστή φορά που πλήττεται ρωσικό αεροπλανοφόρο με πυραύλους κρουζ. Αλλά τον Σεπτέμβριο, η Ουκρανία έπληξε με πυραύλους τις ξηρές αποβάθρες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, προκαλώντας ζημιές σε ένα υποβρύχιο και ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο".

Πρόσθεσε ότι: "Τον περασμένο μήνα, δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Μόσχα απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας από την Κριμαία και μετέφερε ισχυρά σκάφη, συμπεριλαμβανομένων τριών επιθετικών υποβρυχίων και δύο φρεγατών, σε άλλα, πιο απομακρυσμένα λιμάνια που προσφέρουν καλύτερη προστασία. Δορυφορικές εικόνες που επαληθεύτηκαν από ναυτιλιακούς εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν την κίνηση της Μόσχας.

Μια εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Ουκρανία είχε απωθήσει τη γραμμή του μετώπου στη Μαύρη Θάλασσα σε απόσταση τουλάχιστον 100 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις