Βαμβάκι: Η ζήτηση τροφοδοτεί υψηλές τιμές

Στις 06/11/2023, η μέση τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 1,88 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή είναι σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και αποτελεί ρεκόρ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Η υψηλή τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού στην Ελλάδα αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση από τις υφαντουργικές βιομηχανίες, η οποία οφείλεται στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπλέον, η έλλειψη επαρκούς προσφοράς βαμβακιού από τις βασικές παραγωγικές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των τιμών.

Η μέση τιμή του σύσπορου βαμβακιού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 0,62 ευρώ το κιλό, επίσης σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη ημέρες.

Σε τοπικό επίπεδο, η τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού κυμαίνεται από 0,54 ευρώ το κιλό (Καραμπελάς – Μαρκού) έως 0,5901 ευρώ το κιλό (Μάρκου – Βιόλαρ).

 Οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί, οι οποίοι αναμένεται να έχουν σημαντικά μειωμένα εισοδήματα από την πώληση της παραγωγής τους.
Ωστόσο, η αύξηση των τιμών του βαμβακιού έχει ως αποτέλεσμα  και την αύξηση του κόστους παραγωγής για τους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τις άλλες εισροές.

Συνολικά, οι τιμές του βαμβακιού αναμένεται να παραμείνουν υψηλές τους επόμενους μήνες, καθώς η ζήτηση αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις